ACC 100 tablete - službene upute za uporabu

ACC 100: upute za uporabu i ocjene

Latinski naziv: ACC 100

ATX kod: R05CB01

Aktivni sastojak: acetilcistein (acetilcistein)

Proizvođač: Hermes Pharma (Austrija), Salyutas Pharma GmbH (Njemačka)

Aktualizacija opisa i fotografija: 22.11.2018

Cijene u ljekarnama: od 165 rubalja.

ACP 100 je mukolitičko sredstvo za iskašljavanje.

Oblik i sastav otpuštanja

Dozirni oblik ATsTs 100 - šumeće tablete: okrugli, plosnati-cilindrični, bijeli, s aromom kupine, moguć je blagi miris sumpora (4 kom. U trakama, u kartonskom snopu 15 traka; 20 kom. U plastičnim cijevima, u kartonskom snopu 1 25 komada u plastičnim epruvetama, u 2 ili 4 epruvete od kartona.

Sastav jedne tablete:

 • aktivni sastojak: acetilcistein - 100 mg;
 • Pomoćne komponente: natrijev bikarbonat, askorbinska kiselina, bezvodna limunska kiselina, natrijev saharinat, natrijev bezvodni karbonat, natrijev citrat, manitol, bezvodna laktoza, aroma kupine "B".

Farmakološka svojstva

farmakodinamiku

Acetilcistein je derivat aminokiseline cistein. Učinak lijeka objašnjava se njegovom sposobnošću da razbije disulfidne veze mukopolisaharidnih lanaca i uzrokuje depolimerizaciju mukopoproteina sputuma, zbog čega se smanjuje viskoznost sputuma.

Acetilcistein ima mukolitički učinak: zbog izravnog učinka na reološka svojstva sputuma olakšava njegovo ispuštanje.

Zbog sposobnosti reaktivne sulfhidrilne skupine (SH-skupina) acetilcisteina da se veže i neutralizira oksidirajuće radikale, lijek ima antioksidacijsko svojstvo. Na taj način pojačava zaštitu stanica od štetnog djelovanja oksidacije slobodnih radikala, što je karakteristično za intenzivnu upalnu reakciju.

Osim toga, acetilcistein poboljšava sintezu glutationa, koji je važna komponenta kemijske detoksikacije i antioksidativnog sustava tijela.

Uz profilaktičku uporabu lijeka smanjuje učestalost i težinu pogoršanja kroničnog bronhitisa i cistične fibroze.

farmakokinetika

Nakon uzimanja ACC 100 oralno, acetilcistein se brzo apsorbira; metabolizira u jetri u cistein (aktivni metabolit), cistin, diacetilcistein i miješane disulfide. Zbog izraženog učinka prvog prolaza kroz jetru karakterizira niska bioraspoloživost - oko 10%.

Maksimalna koncentracija u krvi doseže se u roku od 1-3 sata, a vezuje se za proteine ​​krvne plazme za oko 50%.

Bubrezi se izlučuju kao neaktivni metaboliti (diacetilcistein i anorganski sulfati). Poluživot je oko 1 sat, s oslabljenom funkcijom jetre, vrijeme eliminacije se povećava na 8 sati.

Acetilcistein prelazi placentarnu barijeru. Nedostaju informacije o sposobnosti lijeka da prodre u krvno-moždanu barijeru i u majčino mlijeko.

Indikacije za uporabu

Prema uputama, ACC 100 je namijenjen za liječenje bolesti dišnog sustava, praćeno formiranjem viskoznog teško izdvojenog ispljuvka, kao što su:

 • traheitis;
 • laringotraheitisa;
 • bronhitis (akutni i kronični);
 • opstruktivni bronhitis;
 • kronična opstruktivna plućna bolest;
 • bronhijalna astma;
 • bronchiolitis;
 • bronhiektazije;
 • pneumoniju;
 • apsces pluća;
 • cistična fibroza.

Također, ACC 100 se koristi za upalu srednjeg uha (otitis media), akutni i kronični sinusitis.

kontraindikacije

 • čir na želucu i čir na dvanaesniku u akutnoj fazi;
 • netolerancija na laktozu, nedostatak laktaze, malapsorpcija glukoze-galaktoze;
 • hemoptiza, plućna krvarenja;
 • razdoblje trudnoće i dojenja;
 • preosjetljivost na bilo koju komponentu lijeka.

Dobna granica: Nemojte koristiti AC 100 za djecu mlađu od 2 godine.

S oprezom: opstruktivni bronhitis, bronhijalna astma, arterijska hipertenzija, bolesti nadbubrežne žlijezde, čir na želucu i duodenalni ulkus u povijesti, varikoziteti jednjaka, bubrežna i / ili jetrena insuficijencija, intolerancija histamina.

Upute za uporabu ACC 100: metoda i doziranje

ACC 100 treba uzimati oralno nakon obroka. Neposredno prije uzimanja tableta otopi se u 1 čaši vode, u iznimnim slučajevima, otopina se može čuvati najviše 2 sata.

Jačanje mukolitičkog učinka omogućuje dodatni unos tekućine.

Kod kratkotrajnih prehlada, lijek je indiciran da traje 5-7 dana. Za cističnu fibrozu i kronični bronhitis potreban je dulji tretman kako bi se postigao profilaktički učinak.

Ako liječnik ne odredi drugačije, preporučuje se da slijedite upute u nastavku.

 • odrasli i tinejdžeri od 14 godina: 2 kom. 2-3 puta dnevno;
 • Djeca od 6 do 14 godina: 1 kom. 3 puta dnevno ili 2 kom. 2 puta dnevno;
 • djeca od 2 do 6 godina: 1 kom. 2-3 puta dnevno.
 • djeca od 6 godina: 2 kom. 3 puta dnevno;
 • djeca od 2 do 6 godina: 1 kom. 4 puta dnevno.

Nuspojave

 • dišni sustav: rijetko (od> 1/10000 do 1/1000 do

ACC 100: cijene u mrežnim ljekarnama

Tab ACP 100 100 mg N20. šumeći Sandoz D.D.

Na 100 kartica. spike. 100 mg n20

ACC 100 TB šiljak. 100mg №20

Obrazovanje: Državno medicinsko sveučilište u Rostovu, specijalnost "Opća medicina".

Informacije o lijeku su generalizirane, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službene upute. Samozdravljenje je opasno po zdravlje!

Poznati lijek "Viagra" izvorno je razvijen za liječenje arterijske hipertenzije.

Svatko ima ne samo jedinstvene otiske prstiju, nego i jezik.

Naši bubrezi mogu očistiti tri litre krvi u jednoj minuti.

Većina žena može dobiti više zadovoljstva od razmišljanja o svom lijepom tijelu u zrcalu nego od seksa. Dakle, žene, težite harmoniji.

Ako je vaša jetra prestala raditi, smrt bi se dogodila u roku od 24 sata.

Prosječno očekivano trajanje života ljevacima je manje od desničara.

Ako se smiješ samo dva puta dnevno, možeš sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Padajući s magarca, vjerojatnije je da ćete slomiti vrat nego pasti s konja. Samo nemojte pokušavati pobiti tu tvrdnju.

Osoba koja uzima antidepresive u većini će slučajeva ponovno patiti od depresije. Ako se osoba nosi s depresijom vlastitom snagom, ima svaku priliku da zauvijek zaboravi na to stanje.

Da bismo rekli i najkraće i najjednostavnije riječi, koristit ćemo 72 mišića.

Najviša tjelesna temperatura zabilježena je kod Willieja Jonesa (USA), koji je primljen u bolnicu s temperaturom od 46,5 ° C.

Američki znanstvenici proveli su pokuse na miševima i došli do zaključka da sok od lubenice sprečava razvoj ateroskleroze. Jedna grupa miševa pila je običnu vodu, a druga - sok od lubenice. Kao rezultat, posude druge skupine su bile oslobođene kolesterola.

Nekad je zijevanje obogaćivalo tijelo kisikom. Međutim, to je mišljenje odbačeno. Znanstvenici su dokazali da osoba koja zijeva, hladi mozak i poboljšava njegovu učinkovitost.

U 5% bolesnika, antidepresiv Clomipramine uzrokuje orgazam.

U Velikoj Britaniji postoji zakon prema kojem kirurg može odbiti operaciju na pacijentu ako puši ili ima prekomjernu težinu. Osoba treba odustati od loših navika, a onda možda neće trebati operaciju.

Pojam “profesionalne bolesti” objedinjuje bolesti koje će osoba vjerojatno dobiti na poslu. I ako se radi o štetnim industrijama i uslugama.

Dječji ACC - lijek protiv kašlja

Glavna supstanca lijeka ACC za djecu kada se daje oralno pomaže smanjiti viskoznost sluzi u plućima. Mukolitički lijek osigurava bolji odljev sputuma i olakšava kašljanje, što smanjuje kašalj, bez obzira na podrijetlo. Tako se dišni putevi očiste od stranih tvari, a dijete prestaje gušiti. Osim ukapljivanja sputuma, ACC ima antioksidativno djelovanje, čime se povećava razina zaštite stanica od upalnih procesa.

Atsts - upute za uporabu za djecu

Upute za uporabu dopuštaju ACC za svu djecu od 2 godine starosti. Mali pacijenti u dobi od 2 do 5 godina pokazali su lijekove ACC 100. Ovaj oblik lijeka ima najnižu koncentraciju aktivne tvari. Novorođenčadi je dopušteno služiti ACC sirup za djecu, ali tek nakon 10 dana života. Djeci u dobi od 6 godina dopušteno je ubrizgavanje ACC 200 i ACC. Maksimalna doza aktivne tvari sadrži ACC Long, koji je dopušten samo za 14 godina. Proizvođač ovog lijeka je Slovenija i Njemačka. Svi njegovi oblici rastvaraju sluzi.

struktura

Glavni aktivni sastojak svih oblika oslobađanja ovog mukolitika je acetilcistein u različitim koncentracijama. Pomoćne komponente se razlikuju ovisno o vrsti lijeka:

 1. Šumeće tablete. Oni uključuju askorbinsku i limunsku kiselinu, natrijev citrat i karbonat, bikarbonat, saharinat. Osim toga, tablete sadrže manitol i mliječni šećer.
 2. Sirup. Osim acetilcisteina, uključeni su i metilparahidroksibenzoat, voda, karmeloza, dinatrij edetat, saharinat i natrijev benzoat. Preparat ugodno miriše zahvaljujući mirisu višnje.
 3. Granulirani prah Pomoćne tvari u njemu su askorbinska kiselina, limun-med ili okus naranče, saharoza, saharin.
 4. Otopina ACC Injekcija za injekcije ili inhalaciju. Osim aktivne komponente sadrži edetat i natrijev hidroksid, sterilnu vodu i askorbinsku kiselinu.

Obrazac za izdavanje

Lijek ACC za djecu predstavlja nekoliko oblika oslobađanja, od kojih možete birati prikladnije za korištenje. Lijek je predstavljen sljedećim vrstama:

 1. Sirup. Prodaje se u staklenim bocama od 100 ml. Unutar sadrži bistru, viskoznu tekućinu koja nema boju, ali ugodno miriše na trešnje. 1 ml pripremljenog sirupa sadrži do 20 mg acetilcisteina, tj. aktivni sastojak.
 2. Vrećice s granulama za pripremu vruće otopine. Težina svake od njih je 3 g. Jedno pakiranje sadrži do 20 takvih vrećica. Sam lijek je granulirani prah. Napitak od njega ima okus limuna s medom ili narančom. Jedan paket sadrži 100 ili 200 mg aktivne tvari.
 3. Šumeće tablete. Imaju okrugli plosnati oblik, bijelu boju i miris kupine. Tableta je otopljena u vodi, svaki od njih sadrži 100 ili 200 mg aktivnog sastojka. Postoji još jedan oblik izdavanja - ACC Long. Ove tablete sadrže 600 mg glavne komponente. Prodaju se u tubi od 10-20 komada.
 4. Rješenje. Ovaj obrazac za izdavanje naziva se ACC Inject. Predstavlja se bistrom, bezbojnom tekućinom koja se ulije u ampule od 3 ml. Svaka sadrži 300 mg aktivnog sastojka. Ampule se prodaju u pakiranju od 5 komada.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Viskoznost sputuma određena je disulfidnim mostovima (posebnim vezama) u njegovoj strukturi. Acetilcistein se koristi za njihovo razbijanje, što rezultira:

 • sputum postaje manje viskozan;
 • zrak cirkulira slobodno u bronhima;
 • kašalj postaje produktivan.

Ovo opisuje farmakodinamiku lijeka. Farmakokinetika je put aktivnog sastojka lijeka u djetetovom tijelu. Lijek ACC se vrlo dobro apsorbira, a njegov metabolizam javlja se u jetri, pri čemu nastaje aktivni metabolit - cistein. Najveća koncentracija tvari opažena je nakon 1-3 sata. Izlučivanje lijeka osigurava bubrege, vrijeme poluraspada je oko 1 sat.

Šumeće tablete ACC: upute za uporabu

Šumeće tablete ACC su farmakološka skupina lijekova mukolitika ili lijekova za iskašljavanje. Oni se koriste u složenom liječenju bolesti dišnog sustava, koji su popraćeni formiranjem viskoznog debelog sputuma i kršenjem njegovog iscjedka.

Oblik i sastav otpuštanja

ACC tablete su oblik doziranja za pripremu otopine i gutanje. To su lako topljive tablete koje, kada su otopljene u vodi, tvore ugljični dioksid, stoga su šumeće. Glavni aktivni sastojak šumećih tableta je acetilcistein. Postoji nekoliko doza lijeka sa sadržajem aktivne tvari u 1 tableti od 100, 200 i 600 mg. Uključuje i pomoćne tvari koje uključuju:

 • Bezvodna limunska kiselina.
 • Natrijev bikarbonat.
 • Bezvodni natrijev karbonat.
 • Manitol.
 • Bezvodna laktoza.
 • Askorbinska kiselina.
 • Natrijev ciklamat.
 • Natrijev saharin.
 • Natrijev citrat.

Šumeće tablete ATC dostupne su u nekoliko mogućnosti pakiranja - tablete u aluminijskoj cijevi od 20 i 25 komada u pakiranju bez ćelija od 15 komada. Različit broj tableta u pakiranju lijeka omogućuje vam odabir optimalne količine ovisno o trajanju liječenja.

Farmakološko djelovanje

Aktivni sastojak šumećih tableta ACC acetylcysteine ​​je kemijski derivat aminokiseline cistein. Sastav molekule ovog spoja sadrži sulfhidrilne skupine, oni doprinose narušavanju disulfidnih veza molekula mukopolisaharida, koji su osnova sputuma. Zbog toga smanjuje viskoznost i poboljšava izlučivanje iz respiratornog trakta. Acetilcistein također ima nekoliko dodatnih terapijskih učinaka:

 • Antioksidativno djelovanje ostvaruje se zbog inaktivacije slobodnih radikala (fragmenti molekula koji imaju jedan nespareni elektron u svom sastavu, stoga imaju visoku kemijsku aktivnost i uništavaju membranu i strukturu tjelesnih stanica).
 • Svojstva detoksikacije - aktivna tvar šumećih tableta ACC pomaže u povećanju sinteze glutationa u jetri, koji veže i uklanja razne toksine iz tijela.

Kod profilaktičke primjene šumeće tablete ACC-a smanjuju vjerojatnost razvoja akutnih respiratornih virusnih infekcija kašljem.

Aktivni sastojak, zbog topivog oblika šumećih tableta ACC, brzo se apsorbira u krv iz želuca i tankog crijeva, terapijska koncentracija se postiže u roku od 15 minuta nakon uzimanja otopine, maksimalna koncentracija - unutar 1-3 sata. Acetilcistein se uglavnom metabolizira u jetri formiranjem metabolita cisteina i diacetilcisteina, koji također imaju farmakološku aktivnost i doprinose razrjeđenju sputuma. Aktivna tvar se gotovo u cijelosti izlučuje iz tijela putem bubrega u urinu u obliku neaktivnih neorganskih produkata raspadanja. Poluživot (razdoblje nakon kojeg se polovica ukupne koncentracije aktivnog sastojka izlučuje iz tijela) je oko 3 sata. Acetilcistein djelomično prodire kroz krvno-moždanu barijeru u tkivo mozga i leđne moždine. Također može ući u fetus kroz placentu tijekom trudnoće iu majčino mlijeko tijekom dojenja.

Indikacije za uporabu

Šumeće tablete su indicirane za primjenu u patologiji dišnog i respiratornog trakta, praćene proizvodnjom viskoznog sputuma i njegovim slabim izlučivanjem. Te bolesti uključuju:

 • Akutni bronhitis (upala bronhijalne sluznice) kod virusnih respiratornih infekcija.
 • Akutni i kronični bronhitis bakterijske etiologije.
 • Opstruktivne bolesti dišnog sustava, koje karakterizira spazam (sužavanje) bronhija i nakupljanje viskoznog sputuma u njima (osobito za liječenje "kašlja pušača").
 • Bronhijalna astma je bronhijalna patologija alergijske prirode, koju karakterizira razvoj napadaja s njihovim grčevima i stvaranje debelog, staklastog sputuma kao odgovor na alergene koji ulaze u tijelo ili dišni sustav.
 • Pneumonija je upalni proces u plućima uzrokovan raznim infektivnim patogenima.
 • Tracheitis - upala trahealne sluznice s proizvodnjom gustog sputuma u njemu.
 • Bronchiectasis - kronični patološki proces s ekspanzijom lumena bronhija i nakupljanjem viskoznog sputuma u njima.
 • Cistična fibroza je teška genetska bolest u kojoj se debeli sputum stvara u dišnim putevima bez upalnih procesa u njima. Kada se cistična fibroza šumeće tablete ACC preporuča uzeti kao preventivnu mjeru.

Kao dodatna komponenta, šumeće tablete ACC koriste se u liječenju infektivno-upalne patologije gornjih dišnih putova - laringitisa (upala grkljana), rinitisa (upale nosne sluznice), sinusitisa (upala paranazalnih sinusa). Pri korištenju šumećih tableta tijekom liječenja patologije respiratornog trakta i pluća, ne preporučuje se uporaba lijekova koji suzbijaju kašalj, jer mogu pogoršati izlučivanje sputuma i dovesti do njegovog nakupljanja u bronhijama i bronhiolima.

kontraindikacije

U nekim patološkim i fiziološkim stanjima tijela, uporaba šumećih tableta ACC je kontraindicirana, jer acetilcistein može imati negativan učinak. To uključuje:

 • Individualna preosjetljivost na acetilcistein ili bilo koju drugu pomoćnu komponentu lijeka, što može rezultirati značajnim pogoršanjem općeg stanja.
 • Sindrom malapsorpcije ili nedostatak enzima u probavnom sustavu odgovoran je za razgradnju glukoze ili galaktoze.
 • Krvarenje iz respiratornog trakta različitog intenziteta, uključujući hemoptizu (može biti kod plućne tuberkuloze, maligne neoplazme dišnog sustava) - u ovom slučaju acetilcistein može povećati njegov intenzitet.
 • Peptični ulkus želuca ili dvanaesnika u razdoblju pogoršanja - acetilcistein može izazvati povećanje ozbiljnosti oštećenja sluznice u ovoj patologiji.
 • Trudnoća u bilo koje vrijeme i dojenje djeteta - nema podataka o sigurnosti acetilcisteina za fetus u razvoju i novorođenče, stoga je preporučljivo ne uzimati ga.

Utvrđivanje prisutnosti kontraindikacija za uporabu šumećih tableta ACC-a treba provesti prije početka uporabe u terapijske svrhe.

Doziranje i način uporabe

Doze lijeka određuje liječnik pojedinačno, ovisno o težini patološkog procesa, dobi i općem stanju osobe. Preporučene prosječne doze su sljedeće:

 • Dob od 2 do 6 godina - 100 mg 2-3 puta dnevno.
 • Djeca od 6 do 12 godina - 100 mg 3 puta dnevno ili 200 mg 2 puta dnevno.
 • Djeca starija od 12 godina i odrasli - 200 mg 3 puta dnevno ili 600 mg 1 put dnevno.

Kod cistične fibroze se preporučena dnevna doza može povećati na 800 mg, pod uvjetom da dijete teži više od 30 kg. Prije uzimanja tableta otopi se u jednoj čaši vode na sobnoj temperaturi. Otopina se uzima tek nakon potpunog otapanja šumeće tablete. Gotova otopina se ne može ostaviti dugo vremena, mora se uzeti u roku od 2 sata od vremena pripreme. Nije poželjno uzimati lijek na prazan želudac, jer to može izazvati upalnu reakciju u sluznici želuca. Prosječno trajanje upotrebe šumećih tableta ACC-a je 5-7 dana. Tijek liječenja može nastaviti liječnik pojedinačno.

Nuspojave

Šumeće tablete ACC-a općenito se dobro podnose, kada se uzimaju oralno kao otopina, može se razviti niz nuspojava koje uključuju:

 • Sa strane središnjeg živčanog sustava - glavobolja, zujanje u ušima,
 • Na dijelu kardiovaskularnog sustava - tahikardija (povećana brzina otkucaja srca), hipotenzija (smanjenje sistemskog krvnog tlaka).
 • Na dijelu probavnog sustava - mučnina, ponekad povraćanje, žgaravica, uzrujana stolica u obliku proljeva (proljev).
 • Alergijske reakcije - rijetko se razvijaju, ozbiljnost može biti različita. Pojavljuje se u obliku kožnog osipa, svraba, urtikarije (osip i oticanje kože, nalik opeklinama od koprive). U iznimno rijetkim slučajevima može doći do reakcije bronhija u obliku spazma, nalik na napad bronhijalne astme. S vrlo teškom alergijskom reakcijom, anafilaktički šok razvija se s razvojem višestrukog zatajenja organa na pozadini progresivnog smanjenja sistemskog arterijskog tlaka.

U slučaju pojave simptoma nuspojava, primjenu lijeka treba prekinuti i potražiti liječničku pomoć.

Posebne upute

Prije nego što počnete koristiti šumeće tablete ACC za liječenje bolesti dišnog sustava, morate pažljivo pročitati upute za uporabu lijeka. Također obratite pozornost na takve posebne upute:

 • Isključena je kombinirana uporaba šumećih tableta ACC-a i antitusičnih lijekova koji suzbijaju kašalj, jer to može dovesti do nakupljanja sputuma u respiratornom traktu.
 • Kada dijeli lijek s antibioticima, acetilcistein može blokirati njihovu apsorpciju u krv iz gastrointestinalnog trakta. Stoga, ove lijekove treba uzimati u razmacima od nekoliko sati.
 • Acetilcistein pojačava vazodilatacijski učinak nitroglicerina, koji se mora uzeti u obzir prilikom njegove primjene.
 • Djeca mlađa od 2 godine, lijek može primijeniti samo liječnik ako postoje stroge indikacije, doziranje se određuje pojedinačno.
 • Zajedno s recepcijom šumećih tableta ACC u obliku otopine, poželjno je povećati količinu tekućine koja ulazi u tijelo radi bolje likvidacije sputuma.
 • Osobe s atopijskim alergijskim bronhitisom i astmom, lijek se propisuje s oprezom, pod stalnom funkcionalnom kontrolom dišnih putova.
 • Šumeće tablete ACC-a sadrže ugljikohidrate u njihovom sastavu, što se mora uzeti u obzir kod pacijenata s dijabetesom.
 • Tablete za otapanje mogu biti samo u staklenoj posudi.
 • Acetilcistein ne utječe na koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Ljekarne šumeće tablete ACC izdaju se bez recepta. U slučaju sumnji ili pitanja vezanih uz njihov prijem, posavjetujte se s liječnikom.

predozirati

Uz značajan višak preporučene terapijske doze lijeka mogu se razviti simptomi njegovih nuspojava od probavnog i središnjeg živčanog sustava. U slučaju predoziranja izvodi se ispiranje želuca i crijeva i provode se opće mjere detoksikacije uz simptomatsku terapiju.

Analogi ACC

Za lijekove sa sličnim terapijskim učinkom uključuju se kalijev jodid, Ambroksol, Sudafred, Fluifort, Lasolvan, Bromheksin.

Uvjeti skladištenja

Rok trajanja šumećih tableta ACC je 3 godine od datuma proizvodnje. Potrebno je čuvati na tamnom mjestu nedostupnom djeci pri temperaturi zraka ne višoj od + 25 ° C.

Atc šumeće tablete Cijena

ACC 100 šumeće tablete 100 mg; tuba plastični 20 kom - od 180 rubalja.

ACC 200 šumeće tablete 200 mg; plastične cijevi 20 kom - od 210 rubalja.

ACC za djecu. Upute za uporabu

Kada dođe hladna sezona, povećava se broj prehlada - sa svim njihovim neugodnim simptomima - groznica, curenje iz nosa, bol u grlu. Posebno neugodna manifestacija ARI je kašljanje. A osobito djeca trpe. Srećom, suvremeni lijekovi razvili su mnogo lijekova protiv kašlja, pogodnih za uporabu u djetinjstvu. Jedan od tih lijekova je ACC.

Načelo djelovanja

Aktivna tvar u ACC-u je acetilcistein. Lijek je razvijen od strane talijanskih farmaceuta sredinom 20. stoljeća, i od tada je u više navrata dokazao svoju učinkovitost u liječenju kašlja.

Treba imati na umu da je kašalj normalna zaštitna reakcija tijela na prehlade i srodne lezije respiratornog trakta. Postoje dvije glavne vrste kašlja - mokro i suho. Acetilcistein je prikladan samo za ublažavanje kašlja.

Mokri kašalj je kašalj koji je popraćen oslobađanjem posebne tajne bronhija - sputuma. Ova tajna povezuje organizme koji uzrokuju bolesti, a kašalj je dizajniran da ga ukloni iz bronhija. Međutim, kada se formira previše sputuma, može biti teško povući ga iz bronhija. Posebno je teško povlačenje ispljuvka kod djece zbog ograničenosti njihovih dišnih putova. Kao rezultat toga, dijete pati, dugo i neuspješno pokušava iskašljati sputum. To komplicira njegovo stanje i otežava oporavak, što dovodi do nesanice.

Acetilcistein olakšava taj zadatak. Struktura je slična strukturi aminokiseline cistein, koja je sposobna cijepati mukopolisaharide, koji čine osnovu bronhijalnog sputuma. Flegma postaje mnogo manje viskozna i slobodna je napustiti tijelo. Acetilcistein se također često propisuje za gnojni otitis i sinusitis.

Iako se ACC koristi u liječenju kašlja u djece i ima dobru reputaciju, ipak nije dječji lijek i može se s jednakim uspjehom koristiti za uklanjanje kašlja za pacijente svih dobi. Kada uđe u tijelo, acetilcistein se nalazi u jetri, gdje se metabolizira u cistein i, u tom obliku, prelazi u sistemsku cirkulaciju.

Lijek ACC proizvodi slovenska tvrtka Sandoz ili njemački Hexal AG.

Sastav i oblici doziranja

Postoji nekoliko oblika lijekova. Dostupan je u tabletama, u obliku granuliranog praha u vrećicama za pripremu otopine (suspenzije), sirupa u bočici, 20% -tne inhalacijske otopine i otopine za injekcije.

Šumeće tablete ACC imaju dozu od 100 i 200 mg, vrstu lijeka ACC Long - 600 mg. Torbe također mogu sadržavati 100 ili 200 mg acetilcisteina. U jednom mililitru sirupa sadrži oko 20 mg aktivne tvari, boca ima volumen od 100 ml. Bočice su opremljene mjernom štrcaljkom i čašom, tako da se željena doza može lako izmjeriti.

Tablete, pored acetilcisteina, uključuju askorbinsku i limunsku kiselinu, manitol, laktozu, saharinat, bikarbonat, citrat i natrijev karbonat.

Sirup sadrži sljedeće komponente:

 • metilparahidroksibenzoat
 • karamelloza
 • dinatrijev edetat
 • saharinat i natrijev benzoat
 • aroma višnje

Sastav granula za pripremu otopine:

 • askorbinska kiselina
 • okus limuna i meda ili naranče
 • saharoza
 • saharin

Cijena granulata ACC u pakiranjima je unutar 150 r, za šumeće tablete - 300 r.

svjedočenje

Najčešće ga propisuje ACC za upalne bolesti donjih dišnih putova. Međutim, opseg njegove primjene može ići dalje od toga.

U kojim slučajevima je prikazan ACC:

 • bronhitis
 • bronhiolitis
 • upala pluća
 • traheitis
 • Bronhoekstaza (ekspanzija bronha)
 • Cistična fibroza
 • upala grla
 • otitis
 • upala sinusa
 • Plućni apsces
 • Prevencija komplikacija nakon respiratorne kirurgije
 • Liječenje trovanjem paracetamolom

kontraindikacije

Lijek ima brojne kontraindikacije. To je strogo kontraindicirano kod akutnog pogoršanja čira na želucu i čira na dvanaesniku. Izvan razdoblja pogoršanja, lijek se uzima s oprezom. Uz oprez, propisati lijek za dojenčad i djecu do dvije godine. Liječenje u ovom slučaju treba provoditi pod nadzorom liječnika.

Ova vrsta lijeka, kao što je ACC Long, namijenjena je samo odraslima, ne smije se davati djeci mlađoj od 14 godina. Parenteralna primjena lijeka dopuštena je tek nakon šest godina.

Lijek također treba uzimati s oprezom u sljedećim uvjetima:

 • hemoptiza
 • bronhijalna astma
 • zatajenje bubrega
 • zatajenje jetre
 • bolesti nadbubrežnih žlijezda
 • trudnoća i dojenje

Nuspojave

Kada koristite ACC, mogu se pojaviti neke nuspojave. Međutim, u skladu s uputama i dozama, oni su rijetki. To uključuje:

 • Sonitus
 • glavobolja
 • urtikarija
 • stomatitis

Bolesnici s dijabetesom trebaju uzeti u obzir da pripravak uključuje saharozu.

Fotografija: Madhourse / Shutterstock.com

Interakcija s drugim lijekovima

Zabranjeno je istodobno uzimati antitusične lijekove koji potiskuju refleks kašlja, jer to dovodi do nakupljanja sputuma. Potreban je oprez pri uzimanju antibiotika, jer je on nespojiv s mnogim od njih. Samo ciklosporin, tetraciklin i penicilinski pripravci prikladni su za uporabu s ACC-om, ali najmanje 2 sata treba proći između uzimanja i uzimanja lijeka.

Nitroglicerin pojačava učinak lijeka.

Upute za uporabu

Prema uputama za primjenu lijeka, ACC treba uzimati nakon obroka, a zadnja doza mora biti najkasnije u šest sati navečer. Dodatni unos tekućine povećava učinak lijeka.

Za pripremu otopine u čaši vode na sobnoj temperaturi ulijte kutiju granula. Tablete se također mogu jednostavno baciti u čašu tople vode i tamo će se otopiti. Umjesto vode možete koristiti druge tekućine, kao što su sok, voćni sok ili čaj. Sirup se isporučuje gotov za jelo. Puna mjerna posuda s sirupom sadrži 400 mg acetilcisteina, a štrcaljka napunjena sirupom sadrži 100 mg. Pomoću štrcaljke je prikladno uzeti lijek izravno iz bočice i ubrizgati ga izravno u usta malog djeteta.

Pripremljenu otopinu treba konzumirati najkasnije tri sata nakon pripreme, ali je bolje to odmah učiniti. Ni u kojem slučaju ne smije se razrijediti lijek u metalnoj posudi, jer se time oslobađaju opasne tvari. U tu svrhu samo prikladna keramika ili stakleni proizvodi.

Približna doza za sirup:

 • 2-6 godina - 5 ml 2-3 puta dnevno
 • 6-14 godina - 5 ml 3-4 puta dnevno
 • stariji od 14 godina - 10 ml 2-3 puta dnevno

Približna doza za suspenziju iz paketa:

 • 2-6 godina - 1 pakiranje od 100 mg 2-3 puta dnevno
 • 6-14 godina - 2 pakiranja od 100 mg 2 puta dnevno
 • stariji od 14 godina - 2 pakiranja po 100 mg 3 puta dnevno

Približna doza za tablete:

 • 2-6 godina - 1 tableta 100 mg 2-3 puta dnevno
 • 6-14 godina ¬ - 2 tablete 100 mg 2 puta dnevno
 • starije od 14 godina - 2 tablete od 100 mg 3 puta dnevno

Općenito, treba se pridržavati takve dnevne doze tako da masa aktivne tvari ne prelazi sljedeće vrijednosti:

 • 2-6 godina - 200-300 mg
 • 6-14 godina ¬ - 300-400 mg
 • starije od 14 godina - 400-600 mg

Stoga, ako se umjesto ACC 100 koriste pilule ili paketi ACC 200, doza treba prepoloviti.

Preporučuje se inhalacijska otopina 3 puta dnevno. Za jednu inhalaciju uzima se 2-5 ml otopine, inhalacija traje 15-20 minuta.

Tipičan tijek liječenja djece s granulama, sirupom i tabletama je 5-7 dana, tijekom inhalacije 5-10 dana. Ako je potrebno, liječnik može produžiti trajanje liječenja. Doziranje svih oblika doziranja ACC-a za djecu mlađu od 2 godine može propisati samo liječnik na individualnoj osnovi.

Intravenska injekcija otopine provodi se samo u bolnici, približna doza je 10 mg po kg mase.

analoga

Na tržištu možete pronaći nekoliko lijekova s ​​aktivnom tvari - acetilcisteinom. Prije svega, to je talijanski lijek Fluimitsil i njemački Acestad, lijekovi Mukebene, Acestin, Acetilcistein, ViksAktiv. Trošak analoga približno odgovara trošku centra.

Ostali mukolitički lijekovi, kao što su Bromhexin i Ambroxol, mogu se pripisati indirektnim analozima, ali njihovo djelovanje i kontraindikacije donekle se razlikuju od onih karakterističnih za ACC.

Pregled uputa i osvrta na uporabu šumećih tableta ACC 100 mg u liječenju djece

Tijekom nekih infekcija dišnih putova zarazne, alergijske ili autoimune prirode, formira se viskozna sluz gornjih dišnih putova. Često taj proces uzrokuje nelagodu kada je osobi teško kašljati.

Produženi kašalj može se ublažiti uz pomoć posebnih pripravaka koji razrjeđuju sputum i potiču njegovo ubrzano uklanjanje. Popis popularnih lijekova s ​​mukolitičkim učinkom također je ACC 100.

Sastav ACC 100 mg

Aktualne upute o uporabi ACC 100 opisuju ga kao ekspektorans. Sastav sadrži acetilcistein, koji pripada glavnom mukolitičkom učinku. Kao pomoćne komponente u tabletama za otapanje sadrži limunsku i askorbinsku kiselinu, soda bikarbone, laktozu. Karakterističan miris bobice i okus pića, dobiven nakon razrjeđivanja tablete u običnoj vodi, posljedica je arome kupine.

Mehanizam djelovanja šumećih tableta

Terapijski učinak acetilcisteina temelji se na smanjenju viskoznosti sputuma zbog potiskivanja procesa polimerizacije muko-proteina - glavne komponente sputuma.

Još jedan važan učinak acetilcisteina je protuupalni i antioksidans. Povećanjem sinteze glutationa u tijelu pacijenta smanjuje se stvaranje slobodnih radikala i kisikovih metabolita odgovornih za upalni proces u plućima i gornjim dišnim putovima. Glutation je također odgovoran za detoksikaciju tijela. Zbog tog učinka, nakon uzimanja pilule, osoba se osjeća lakšom.

Preporučuje li se djeci?

Upute za uporabu omogućuju uvrštenje šumećih tableta ACC za djecu od dvije godine. Većina djece voli slatki okus i intenzivan miris bobica otopine, pa roditelji obično nemaju problema s upotrebom tableta.

Upute za uporabu

Uputa za ATTTs 100 je vrlo jednostavna. Prije početka liječenja potrebno je djetetu pokazati pedijatru i posavjetovati se o lijekovima. Roditelji se moraju uvjeriti da ima jednu od bolesti za koju je ACC 100 označen:

 • prehlada ili prehlada, praćena stvaranjem viskoznog sputuma;
 • bronhitis, traheitis;
 • astma s sputumom;
 • cističnu fibrozu;
 • patologija maksilarnih sinusa i sinusitisa uha, sinusitis, otitis.

Najčešći simptom bolesti treba biti prisutnost sputuma u dišnim putevima. Dijete treba pomoć kako bi očistilo grlo, a zbog toga su šumeće tablete ACC 100 namijenjene djeci.

Koji kašalj trebate dati svojoj bebi?

Izlučivanje ispljuvka omogućuje da se kašalj definira kao mokar. Za razliku od suhog kašlja, u kojem su gornji dišni putevi slobodni od viskoznog izlučivanja, mokri kašalj se može liječiti samo posebnim sredstvima - mukolitikom, koji uključuju ACC 100. Ne možete miješati različite lijekove za tu svrhu, dajući djetetu antitusik mokrim kašljem, jer, ovi agensi imaju drugačiji mehanizam djelovanja.

doza

Upute za uporabu ACC 100 preporučuju šumeće tablete za djecu od 2 do 6 godina starosti, 2-3 puta u 24 sata. Djeca od 6 do 14 godina mogu uzeti jednu tabletu tri puta dnevno ili dvije tablete dva puta dnevno. Bolesnicima u dobi od 14 godina dopuštena je uobičajena doza - dvije tablete 2-3 puta dnevno.

Kako se razmnožavati?

U uputama za uporabu ACC u šumećim tabletama od 100 mg navodi se da se moraju otopiti u čistoj vodi bez plina. Tableta se otapa u roku od 30-60 sekundi, nakon čega se lijek može popiti.

Prije razrjeđivanja ACC 100 morate provjeriti jesu li šumeće tablete istekao - 3 godine od datuma izdavanja.

Kako uzeti?

Službenim uputama za uporabu ACC 100 mg za djecu savjetujemo da odmah popiju spremnu otopinu. Dozvoljeno je primati unutar 2 sata nakon pripreme lijeka, ali ne kasnije. Preporučuje se davanje lijeka djetetu nakon obroka, prema uputama za uporabu.

Prije nego uzmete ACC 100, djeca bolje kažu da je to soda, a ne lijek. Prema iskustvima mnogih roditelja, problemi s liječenjem mokrog kašlja mogu se izbjeći.

Važne informacije za roditelje

Bilo koji lijek odobren za djecu temeljito je testiran na sigurnost i obično ima najmanje kontraindikacija i nuspojava pri ulasku na tržište. No ipak je potrebno uzeti u obzir individualne karakteristike organizma i zdravstveno stanje svakog malog pacijenta. Primjerice, u uputama za uporabu ACC 100 mg nema posebnih kontraindikacija, osim standardnih (preosjetljivost, peptički ulkus, koji je vrlo rijedak u djece). Međutim, potrebno je prestati uzimati šumeće tablete ako u izlučenom sputumu postoje ugruški ili pruge krvi koje ukazuju na plućno krvarenje.

Potrebno je zapamtiti o pomoćnim tvarima u sastavu lijeka. Budući da šumeće ACC tablete za djecu sadrže laktozu, ne smiju se davati djeci s intolerancijom ili malapsorpcijom glukoze i galaktoze.

Koje preglede dobiva lijek?

Brojni pregledi ACC 100 za djecu opisuju ga kao prilično učinkovit lijek u liječenju kašlja s otežanim prolazom sputuma.

Postoji slatki okus i miris otopine, jednostavan način za pripremu. U usporedbi s konvencionalnim tabletama, koje je teže dati bebama, djeca lakše uzimaju ACC 100 otopinu. Među specifičnim učincima, dolazi do povećanja kašlja odmah nakon gutanja, što je povezano s pojavom mukolitičkog učinka. U tom smislu, mnogi roditelji u svom iskustvu ne preporučuju davanje lijekova djeci prije spavanja.

Dječji sirup ATSTs

Dječji sirup ACC također ima aktivnu tvar - acetilcistein 20 mg u 1 ml lijeka, a kao "aroma" koristi se okus "Cherry". Djeci od 2 do 6 godina treba dati dva puta dnevno po 5 ml sirupa, od 6 do 14 godina - 10 ml dvaput dnevno. Za uporabu je bolje koristiti mjernu posudu: 10 ml odgovara polovici volumena.

Korisni videozapis

Iz sljedećeg videozapisa možete saznati korisne informacije o liječenju kašlja u djece:

ACC ® (ACC ®)

Aktivni sastojak:

sadržaj

Farmakološka skupina

Nosološka klasifikacija (ICD-10)

struktura

Opis oblika doziranja

Šumeće tablete, 100 mg: okruglo plosnato-cilindrično bijelo, s mirisom kupine. Može imati blagi miris sumpora. Rekonstituirana otopina: bezbojna prozirna s mirisom kupine. Može imati blagi miris sumpora.

Granule za pripremu oralne otopine (narančaste): homogene, bijele, bez aglomerata, s mirisom naranče.

Sirup: Bistra, bezbojna, blago viskozna otopina s mirisom višnje.

Farmakološko djelovanje

farmakodinamiku

Acetilcistein je derivat aminokiseline cistein. Ima mukolitički učinak, olakšava iscjedak sputuma zbog izravnog učinka na reološka svojstva sputuma. Djelovanje je uzrokovano sposobnošću razbijanja disulfidnih veza mukopolisaharidnih lanaca i uzrokovanjem depolimerizacije mukopoproteina sputuma, što dovodi do smanjenja njegove viskoznosti. Lijek zadržava aktivnost u prisutnosti gnojnog iskašljaja.

Ima antioksidativno djelovanje, temeljeno na sposobnosti njegovih reaktivnih sulfhidrilnih skupina (SH-skupina) da se vežu s oksidativnim radikalima i tako ih neutraliziraju.

Osim toga, acetilcistein doprinosi sintezi glutationa, važne komponente antioksidacijskog sustava i kemijske detoksikacije tijela. Antioksidativni učinak acetilcisteina povećava zaštitu stanica od štetnog djelovanja oksidacije slobodnih radikala, što je karakteristično za intenzivnu upalnu reakciju.

Kod profilaktičke primjene acetilcisteina dolazi do smanjenja učestalosti i težine egzacerbacija bakterijske etiologije u bolesnika s kroničnim bronhitisom i cističnom fibrozom.

farmakokinetika

Apsorpcija je visoka. Brzo se metabolizira u jetri i formira farmakološki aktivan metabolit, cistein, kao i diacetilcistein, cistin i miješane disulfide. Biološka raspoloživost gutanjem je 10% (zbog prisutnosti izraženog učinka prvog prolaza kroz jetru). Tmaksimum u krvnoj plazmi je 1-3 sata, a komunikacija s proteinima plazme je 50%. Bubrezi se izlučuju kao neaktivni metaboliti (anorganski sulfati, diacetilcistein). T1/2 čini oko 1 sat, abnormalna funkcija jetre dovodi do produljenja T1/2 do 8 h. Prodire u placentarnu barijeru. Podaci o sposobnosti acetilcisteina da prodre u BBB i izlučuje se u majčino mlijeko nisu dostupni.

Indikacije lijek ACC ®

Za sve oblike doziranja

bolesti dišnog sustava, praćeno formiranjem viskoznog sputuma teško je odvojiti:

- akutni i kronični bronhitis;

- kronična opstruktivna plućna bolest;

akutni i kronični sinusitis;

upala srednjeg uha (otitis media).

kontraindikacije

Za sve oblike doziranja

preosjetljivost na acetilcistein ili druge komponente lijeka;

čir na želucu i čir na dvanaesniku u akutnoj fazi;

hemoptiza, plućna krvarenja;

razdoblje dojenja;

dječja dob do 2 godine.

Za šumeće tablete, 100 mg, izborno

nedostatak laktaze, nepodnošenje laktoze, malapsorpcija glukoze-galaktoze.

S oprezom: povijest čira na želucu i duodenalnog ulkusa; bronhijalna astma; opstruktivni bronhitis; otkazivanje jetre i / ili bubrega; intolerancija na histamin (treba izbjegavati dugotrajnu primjenu lijeka jer acetilcistein utječe na metabolizam histamina i može dovesti do znakova nepodnošljivosti, kao što su glavobolja, vazomotorni rinitis, svrbež); proširene vene jednjaka; bolesti nadbubrežnih žlijezda; arterijska hipertenzija.

Za granule za pripremu otopine dodatno

nedostatak saharoze / izomaltaze, nepodnošenje fruktoze, nedostatak glukoze-galaktoze.

S oprezom: povijest čira na želucu i duodenalnog ulkusa; hipertenzija; proširene vene jednjaka; bronhijalna astma; opstruktivni bronhitis; bolesti nadbubrežnih žlijezda; otkazivanje jetre i / ili bubrega; intolerancija na histamin (treba izbjegavati dugotrajnu primjenu lijeka jer acetilcistein utječe na metabolizam histamina i može dovesti do znakova nepodnošljivosti, kao što su glavobolja, vazomotorni rinitis, svrbež).

Za sirup dodatno

S oprezom: povijest čira na želucu i duodenalnog ulkusa; bronhijalna astma; otkazivanje jetre i / ili bubrega; intolerancija na histamin (treba izbjegavati dugotrajnu primjenu lijeka jer acetilcistein utječe na metabolizam histamina i može dovesti do znakova nepodnošljivosti, kao što su glavobolja, vazomotorni rinitis, svrbež); proširene vene jednjaka; bolesti nadbubrežnih žlijezda; arterijska hipertenzija.

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Podaci o uporabi acetilcisteina tijekom trudnoće i dojenja su ograničeni. Primjena lijeka tijekom trudnoće moguća je samo ako namijenjena korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za fetus.

Ako je potrebno, uporaba lijeka tijekom dojenja treba odlučiti o prestanku dojenja.

Nuspojave

Prema WHO, nuspojave su klasificirane prema učestalosti razvoja kako slijedi: vrlo često (≥1 / 10); često (≥1 / 100, ® 100

Unutar, nakon jela.

U nedostatku drugih pregleda preporuča se pridržavanje sljedećih doza.

Odrasli i djeca starija od 14 godina: 2 tabl. šumeće 100 mg 2-3 puta dnevno ili 2 pakiranja. ACC ® granule za pripremu otopine od 100 mg 2-3 puta dnevno, ili 10 ml sirupa 2-3 puta dnevno (400-600 mg acetilcisteina dnevno).

Djeca od 6 do 14 godina: 1 tab. šumeće 100 mg 3 puta dnevno ili 2 tablete. šumeći 2 puta dnevno, ili 1 pakiranje. ACC ® granule za pripremu otopine 3 puta dnevno ili 2 pakiranja. 2 puta dnevno, ili 5 ml sirupa 3-4 puta dnevno ili 10 ml sirupa 2 puta dnevno (300-400 mg acetilcisteina dnevno).

Djeca od 2 do 6 godina: 1 tab. šumeće 100 mg ili 1 pakiranje. ACC ® granule za pripremu otopine od 100 mg 2-3 puta dnevno ili 5 ml sirupa 2-3 puta dnevno (200-300 mg acetilcisteina dnevno).

Za bolesnike s cističnom fibrozom (kongenitalna metabolička bolest s čestim infekcijama bronhijalnog trakta) i tjelesnom težinom od više od 30 kg, ako je potrebno, dozu možete povećati na 800 mg acetilcisteina dnevno.

Djeca starija od 6 godina: 2 tabl. šumeće 100 mg ili 2 pakiranja. ACC ® granule 100 mg pripremaju otopinu 3 puta dnevno ili 10 ml sirupa 3 puta dnevno (600 mg acetilcisteina dnevno).

Djeca od 2 do 6 godina: 1 tab. šumeće 100 mg ili 1 pakiranje. ACC ® granule 100 mg za pripremu otopine, ili 5 ml sirupa 4 puta dnevno (400 mg acetilcisteina dnevno).

Šumeće tablete treba otopiti u 1 čaši vode i uzeti odmah nakon otapanja, u iznimnim slučajevima, ostaviti otopinu spremnu za uporabu 2 sata.

Granule za pripremu oralne otopine (narančasta) treba otopiti u vodi, soku ili hladnom čaju i uzeti nakon jela.

Dodatni unos tekućine povećava mukolitički učinak lijeka. Kod kratkotrajnih prehlada, trajanje liječenja je 5-7 dana.

Kod kroničnog bronhitisa i cistične fibroze lijek treba uzimati duže vrijeme kako bi se postigao profilaktički učinak od infekcija.

ACC ® sirup se uzima pomoću mjerne štrcaljke ili mjerne posude koja se nalazi u pakiranju. 10 ml sirupa odgovara 1/2 mjernoj posudi ili 2 napunjene štrcaljke.

Koristite mjernu štrcaljku

1. Otvorite poklopac bočice tako da ga pritisnete i okrenete suprotno od smjera kazaljke na satu.

2. Uklonite čep s rupom iz štrcaljke, umetnite je u vrat boce i pritisnite ga dok se ne zaustavi. Čep je dizajniran za spajanje štrcaljke s bocom i ostaje u vratu boce.

3. Čvrsto umetnite štrcaljku u čep. Pažljivo okrenite bočicu naopako, povucite klip štrcaljke i skupite potrebnu količinu sirupa. Ako su mjehurići zraka vidljivi u sirupu, pritisnite klip dok se ne zaustavi, a zatim ponovno napunite štrcaljku. Vratite bocu u njezin početni položaj i uklonite štrcaljku.

4. Sirup iz štrcaljke treba ulijevati u dječju žlicu ili izravno u usta (u područje obraza, polako, tako da dijete može pravilno progutati sirup), a dijete treba biti u uspravnom položaju dok uzima sirup.

5. Nakon uporabe, ispirati štrcaljku čistom vodom.

Upute za dijabetičare: 1 šumeća tableta odgovara 0,006 XE; 1 pakiranje ACC ® granule za pripremu otopine od 100 mg odgovara 0,24 XE; 10 ml (2 lopatice) gotovog sirupa sadrži 3,7 g D-glucitola (sorbitola), što odgovara 0,31 XE.

predozirati

Simptomi: Acetilcistein, ako se uzima u dozi do 500 mg / kg, nije uzrokovao nikakve simptome opijenosti. U slučaju pogrešnog ili namjernog predoziranja mogu se pojaviti pojave kao što su proljev, povraćanje, bol u želucu, žgaravica i mučnina. Prekomjerno izlučivanje sputuma može se uočiti u djece.

Posebne upute

Pri radu s lijekom potrebno je koristiti stakleni pribor, izbjegavati kontakt s metalima, gumom, kisikom i lako oksidiranim tvarima.

Kada se koristi acetilcistein, vrlo rijetko su prijavljeni slučajevi teških alergijskih reakcija, kao što su Stevens-Johnsonov sindrom i Lyellov sindrom. U slučaju promjena na koži i sluznici treba odmah konzultirati liječnika, lijek treba zaustaviti.

Bolesnicima s bronhijalnom astmom i opstruktivnim bronhitisom, acetilcistein treba primjenjivati ​​s oprezom uz sustavnu kontrolu bronhijalne prohodnosti.

Nemojte uzimati lijek neposredno prije spavanja (preporuča se uzimanje lijeka prije 18:00).

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i rad s mehanizmima. Podaci o negativnom učinku lijeka u preporučenim dozama na sposobnost upravljanja vozilima, nema mehanizama.

Posebne mjere opreza za zbrinjavanje nekorištenih lijekova. Nema potrebe za posebnim mjerama opreza pri uništavanju neiskorištenog lijeka.

Za sirup dodatno

Potrebno je izbjegavati primjenu lijeka u bolesnika s insuficijencijom bubrega i / ili jetre kako bi se izbjeglo dodatno stvaranje dušičnih spojeva.

1 ml sirupa sadrži 41,02 mg natrija. To bi trebalo uzeti u obzir kod korištenja lijeka od strane pacijenata na dijeti koja je namijenjena ograničavanju unosa natrija (s smanjenim sadržajem natrija / soli).

Obrazac za izdavanje

Šumeće tablete, 100 mg.

Kod pakiranja Hermes Pharma Gesm.b.H., Austrija: 20 tabl. pjenušava u plastičnoj ili aluminijskoj cijevi. 1 tuba 20 tab. šumeći u kartonskom snopu.

Granule za pripremu oralne otopine (narančasta), 100 mg. 3 g granula u vrećicama od kompozitnog materijala (aluminijska folija / papir / PE). 20 pakiranja u kartonskoj kutiji.

Sirup, 20 mg / ml. U tamnim staklenim bocama, zapečaćene bijelim kapicama s brtvenom membranom, sa funkcijom zaštite od otvaranja od strane djece, sa zaštitnim prstenom, 100 ml.

- prozirna mjerna posuda (kapica), stupnjevana 2,5; 5 i 10 ml;

- prozirna štrcaljka za doziranje, stupnjevana 2,5 i 5 ml s bijelim klipom i prilagodnim prstenom za pričvršćivanje na bocu.

1 sp. zajedno s uređajima za doziranje u kartonskoj kutiji.

proizvođač

1. Hermes Pharma Gesm.b.H., Austrija.

2. Hermes Artsnaymittel GmbH, Njemačka.

Vlasnik potvrde o registraciji: Sandoz Verovšková 57, Ljubljana, Slovenija.

Granule za pripremu otopine

Vlasnik potvrde o registraciji: Sandoz dd, Verovšková 57, 1000. Ljubljana, Slovenija.

Proizvođač: Lindofarm GmbH, Neushtrasse 82, 40721 Hilden, Njemačka.

Pharma Wernigerode GmbH, Njemačka.

Vlasnik potvrde o registraciji: Sandoz Verovšková 57, Ljubljana, Slovenija.

Tvrdnje potrošača za slanje na CJSC Sandoz: 125315, Moskva, Leningradsky Ave., 72, korp. 3.

Tel: (495) 660-75-09; faks: (495) 660-75-10.


Pročitajte Više O Kašalj