Značajke postoperativnog razdoblja adenotomije kod djeteta: temperatura, prehrana, rehabilitacija

Ako Vaše dijete ima adenotomiju, poslijeoperacijski period zahtijeva maksimalnu pozornost, ozbiljan stav, njegu, njegu i, naravno, znanje. Samo u ovom slučaju zajamčena je brza i bezbolna rehabilitacija djeteta. Odmah nakon uklanjanja adenoida, dijete može imati groznicu - to je prirodna reakcija tijela na bruto vanjske intervencije. Temperature do 38 ° C ne bi trebale biti oborene. Neko vrijeme nakon uklanjanja, pacijent može početi povraćati.

Kakvu će pomoć dijete trebati odmah nakon operacije?

Odmah nakon uklanjanja pacijentovih adenoida potrebno je postaviti ležaj na stranu. Sljedećih 3-4 sata provedete u bolnici. Prije nego što vam liječnici mogu dopustiti da odete kući, moraju se uvjeriti da je operacija bila uspješna, krvarenje prestalo, a u nazofarinksu nema adenoidnih ostataka. Za što će se napraviti kontrolni pregled neko vrijeme nakon operacije.

Što trebate znati i što se ne treba bojati?

Sve ovo vrijeme, roditeljski zadatak je da bude blizu djeteta, da vidi ima li ikakvih simptoma krvarenja, kao što su krv ili nos, sline s krvlju, pritužbe djeteta o osjećaju da tekućina teče kroz nebo (obično krvarenje treba prestati za 10-15 minuta nakon postupka). Djetetu treba dati ručnik na kojem može ispljunuti pljuvačku. Sve ovo vrijeme, odrasla osoba treba ostati mirna i razumna. To je povezano s reakcijom želuca na krv, koju mnoga djeca uspijevaju progutati dok se adenoidi uklanjaju. Uobičajeno je napraviti adenotomiju na prazan želudac i, najvjerojatnije, za nekoliko sati, kada je šok od operacije prošao, dijete će tražiti hranu.

Kako i što hraniti tijekom rehabilitacijskog razdoblja?

Uzmite si vremena s hranjenjem. Čak i ako je dijete malo gladno, ništa strašno se neće dogoditi. Ni u kojem slučaju ne morate hraniti dijete silom, pričekajte dok on ne zatraži hranu.

Hrana koju nosite sa sobom u bolnicu mora biti neutralna u okusu, previše slana ili kisela hrana će iritirati otvorenu ranu nazofarinksa. Hrana ne smije biti vruća ili hladna. Nakon operacije možete pojesti dovoljno mekane hrane. Ako je moguće, to bi trebala biti omiljena hrana za bebe. Polutekuće žitarice, pire krumpir, mesne paštete, pire od pečene jabuke ili banane vratit će dječju snagu. Što se tiče naknadne prehrane, ovisno o preporukama liječnika, ona će trajati od 1 do 2 tjedna i uključivat će mekanu hranu koja je nježna prema nazofarinksu. Ali briga o djetetu nakon zahvata uključuje ne samo nježnu prehranu, već čitav niz aktivnosti.

Povratak kući: kako se vratiti u normalan život?

Nakon operacije, vratit ćete se kući istog dana, nakon adenotonsillotomy (potpuno uklanjanje adenoida i djelomičnog uklanjanja krajnika) - 1-2 dana nakon operacije. Sljedeća dva tjedna zahtijevat će od roditelja da budu odgovorni i pozorni na prilagodbu djeteta. U razdoblju nakon oporavka potrebno je ograničiti bilo koju tjelesnu aktivnost. Nemojte dopustiti da vaše dijete trči, skakati, igra previše aktivno. Nakon postupka, studenti za mjesec ili dva tjedna oslobođeni su tjelesnog odgoja. Prvih dana nakon uklanjanja poželjno je ograničiti krug osoba koje ulaze u kuću kako bi se smanjio rizik od infekcije ARVI ili ORZ. Ni u kojem slučaju ne može dopustiti prehladu da uzme tijek, ako se i dalje razbolite. Može izazvati krvarenje. Ako dijete kihne nakon adenotomije, njegova temperatura je iznad 38 ° C, onda je to razlog da kontaktirate Lauru ili pedijatra.

Kako bi se izbjeglo krvarenje djeteta nemoguće je vinuti, okupati se u kadi s prevrućom vodom. Iduća dva tjedna također je vrlo poželjno ne ići na more i ne biti na suncu. Ne brinite ako dijete ima upalu grla, jer u nazofarinksu ima otvorenu ranu, čije će se zacjeljivanje prirodno odvijati. Ako je dijete malo, tada vam se može preporučiti da mu date anestetik tipa Nurofen u prvim danima nakon operacije. Često, nekoliko sati nakon zahvata, djeca imaju poteškoća s disanjem, razlog za to je oticanje nazofarinksa. Liječnik može propisati vazokonstriktorne kapi, kao što su djeca Namein, Protargol, itd., Što će olakšati oticanje i olakšati proces inhalacije. U nekim slučajevima, liječnik može propisati i kapljicu koja sadrži antibiotik kako bi se spriječio rizik od razvoja upale. Često se poboljšanja nakon operacije ne mogu odmah uočiti.

Ako disanje usta ustraje?

Razlog ove uobičajene pojave je navika. Čak i ako adenoidi više ne ometaju disanje djeteta, ne mogu se odmah reorganizirati i početi pravilno koristiti svoj aparat za disanje. Kako bi mu pomogli, postoji posebna vježba disanja. Možete ga provesti 10-15 dana nakon povratka kući. Vježbe treba obavljati u dobro prozračenoj prostoriji ujutro i navečer. Vrijeme za dovršetak cijelog kompleksa trajat će oko 20-25 minuta. Opterećenje treba postupno rasti. Dakle, počevši od gimnastike, svaku vježbu trebate ponoviti 3-4 puta. Svakih 6 dana morate postupno povećavati opterećenje tako da na kraju broj ponavljanja za svaku vježbu bude 10-15 puta.

Tijekom gimnastike potrebno je slijediti pravilno disanje. Imajte na umu da dijete treba savijati, čučnuti i podići ruke ispred sebe, da bi dijete trebalo izdisati. Ako podigne ruke i razdvoji ih u stranu - udišite. Gimnastika uključuje sljedeće vježbe:

 1. Noge u širini ramena, dijete malo naginje glavu, ruke na pojasu. Polako udahne u usta dok spušta donju čeljust. Izdahni nos, istovremeno podižući donju čeljust. Udahni na 4 računa, izdahni za 2.
 2. Iz stojećeg položaja na punom stopalu, stopala zajedno, zamolite dijete da se podigne na nožnim prstima i udiše kako bi podiglo ruke, na izdisaju - niže.
 3. Početni položaj: dijete stoji, stopala u širini ramena, leđa i ramena ravno, ruke uz tijelo, glava lagano nagnuta u prsa. Podignite ruke, proširite se po bočnim stranama, glave malo prema natrag.
 4. Početna pozicija je ista kao u prethodnoj vježbi. Sagnite glavu na desno rame, na uzdisati ga pomaknite na lijevo rame.
 5. U početnom položaju proizvesti kružne pokrete glave. Čak je i disanje mirno.
 6. Zamolite dijete da mu stisne ruke iza leđa i povuče ih natrag, polako naginjući glavu unatrag, postupno otvarajući usta. Disanje se mora obaviti usta, izdisanje nosom.
 7. Ruke uz tijelo. Širine ramena razmaknute. Polako udahnite zrak, ispupčite trbuh i iza njega širi prsa. Izdisati, smanjiti grudi, a zatim smanjiti trbuh (vježbati puno disanje).
 8. Početna pozicija je ista kao u prethodnoj vježbi. Kako bi udisali, rebar se povećao, a želudac se, naprotiv, uključio. Izdisati - trbuh se povećava, grudi se smanjuju (treniramo prsa).
 9. Početna pozicija je ista. Napraviti dugačak udah nosa, izvaditi trbuh (treniramo abdominalno disanje).
 10. Početna pozicija je ista. Polako podignite ruke s dlanovima prema gore, prateći akciju dubokim dahom. Uzdisati, spustiti ruke kroz bokove. Samo disanje kroz nos.
 11. Učinite brze energične čučnjeve. Ruke dok povlačite dlanove prema dolje. Čučnuvši, trebate izdisati, ustati - udisati.
 12. U stojećem položaju, lagano šireći noge po bočnim stranama, pritišćući jednu nosnicu rukom, a drugu udišite i izdahnite.
 13. Neka dijete drži nos rukama i glasno broji do 10. Otvaranje nosa, udisanje i izdisanje s nosom.
 14. Trčanje na mjestu na prstima, podižući koljena visoko. Disanje je nazalno, proizvoljno.

Osim opisanog seta vježbi, potrebno je redovito podsjećati dijete na pravilno disanje.

Ako je tijekom postoperativnog razdoblja primijećena prehrana i precizne preporuke liječnika, nakon 2 tjedna prenesena operacija neće se ni na koji način podsjetiti na sebe.

Razdoblje oporavka nakon uklanjanja adenoida kod djece

Glavni zadatak cjelokupne postoperativne terapije je osigurati određene uvjete kako bi se što prije oživjela oštećena tkiva na mjestu operacije. Kako bi se ubrzalo razdoblje oporavka nakon uklanjanja adenoida kod djece, potrebno je strogo slijediti sve preporuke liječnika. Inače, mogu postojati razne komplikacije koje će neizbježno dovesti do pogoršanja zdravlja djeteta.

Nakon koliko je pacijent otpušten nakon operacije

Nakon izrezivanja povećanog ždrijela, dijete se otpušta nekoliko sati kasnije, ali samo ako liječnik ne promatra komplikacije. Da bi se spriječile ozbiljne komplikacije, koje uključuju gnojnu upalu grla i teška postoperativna krvarenja, roditelji bi trebali stalno pratiti dijete nakon operacije. Oporavak nakon izrezivanja krajnika traje oko 3 tjedna.

Što učiniti u prvim satima

S nenormalnim rastom limfoidnog tkiva u nazofarinksu, liječnik ga uklanja. Iako se operacija odvija u samo nekoliko minuta, postoji rizik od razvoja upale i teškog postoperativnog krvarenja. Gotovo odmah nakon adenotomije, pacijent se nalazi u odjelu, gdje je stalno pod nadzorom zdravstvenih radnika.

Da bi se spriječila aspiracija otpadne krvi, nakon izrezivanja adenoida potrebno je izvesti sljedeće mjere:

 • Pacijent u krevetu okrenut je na bok tako da krv može iscuriti.
 • Ispod glave pacijenta stavite debeli ručnik koji može iscrpiti krv sluzi.
 • Da bi se to stanje olakšalo, gaza se nanosi na lice bolesnog djeteta, koje se navlaži hladnom vodom.

Nakon 3 sata liječnik koji je obavio operaciju izvodi faringoskopiju, tijekom koje se procjenjuje stanje sluznice. Ako nema jakog oteklina i krvarenja, dijete se otpušta iz odjela.

Nakon 2 tjedna otpusta iz bolnice potrebno je redovito pokazivati ​​ORL liječniku.

Što tražiti

Nakon operacije uklanjanja adenoida, roditelji bi trebali pažljivo slušati sve pritužbe djeteta. To je potrebno kako bi se odmah savjetovalo sa specijalistom i spriječilo nastanak opasnih komplikacija. Za 3 tjedna potrebno je pratiti i režim i prehranu bolesnog djeteta. Nakon obavljanja adenotonsillotomy, treba slijediti sljedeće preporuke:

 • Nemojte davati djeci hranu koja može izazvati iritaciju grla. Ovi proizvodi uključuju previše začinjene ili slane jela. Hrana za pacijenta treba biti malo topla.
 • Bebu treba zaštititi od pretjeranog fizičkog napora, jer to može uzrokovati ozbiljno krvarenje.
 • Potrebno je slijediti sve preporuke liječnika. Koristite propisane lijekove za liječenje pacijenta i budite sigurni da koristite vazokonstriktorske lijekove.
 • U razdoblju oporavka, nakon uklanjanja adenoida, ne možete uzeti lijekove koji uključuju acetilsalicilnu kiselinu;
 • Prostor u kojem se pacijent nalazi često je ventiliran i navlažen svim raspoloživim sredstvima.

Nakon izrezivanja adenoida, djetetu se zabranjuje davanje aspirina za snižavanje temperature. Ovaj lijek razrjeđuje krvotok, što može uzrokovati ozbiljno krvarenje.

Tijekom dana, nakon operacije, može se uočiti povećanje tjelesne temperature do 38 stupnjeva. Moguće je da se ne koriste antipiretici, jer je to apsolutno normalna reakcija tijela na kirurški zahvat. U slučaju da vrućica traje nekoliko dana, potrebno je obavijestiti liječnika, jer to ukazuje na početak akutnog upalnog procesa u oštećenim tkivima.

Dijetalna hrana

U postoperativnom razdoblju nakon uklanjanja adenoida kod djece, vrlo je važno održavati štedljivu prehranu. Uklanjanje zaraslog adenoidnog tkiva dovodi do značajnog oticanja sluznice u grlu, pa se povećava rizik od ozljede. Kako bi se spriječilo oštećenje sluznog sloja ždrijela, potrebno je iz izbornika bolesnog djeteta isključiti iritantnu i čvrstu hranu.

Dijeta nakon adenotomije uključuje takvu hranu:

 • pire od povrća i slatkog voća;
 • juha od nemasnog mesa;
 • biljni i razni biljni ukusi;
 • smjesa kaše s mlijekom, zobenom kašom ili grizom;
 • juhe od povrća;
 • Pareni kotleti i mesne okruglice.

Nakon jela, grlo treba isprati od ostataka hrane s otapom kamilice, kadulje ili hrastove kore. Postoje posebni fitoncidi u sastavu tih biljaka koji sprječavaju reprodukciju patogene mikroflore. Zbog ove sanacije ždrijela smanjuje se rizik od septičke upale.

Hrana za bolesno dijete ne smije biti jako vruća i vrlo hladna. Optimalno je ako se hrana zagrije do tjelesne temperature.

Nakon uklanjanja adenoida, možete početi jesti nakon 4-5 sati. Prvo, djetetu se daje samo čorba za piće, a nakon nekoliko sati u hranu se može dodati i pečena jabuka ili banana. Pisanje soli na prvi dan nije potrebno.

Koje proizvode ne treba davati

Nepravilna prehrana ne samo da može izazvati upalni proces, već također doprinijeti pojavi apscesa na stražnjoj strani ždrijela. Čak i ako malo dijete postane histerično i želi svoju uobičajenu hranu, roditelji se ne bi trebali prepustiti tim hirovima, jer to može izazvati opasne posljedice. Tijekom razdoblja rehabilitacije nakon operacije, iz prehrane se isključuju začinjena, topla i začinjena jela, soda i sokovi niske kvalitete.

Morate shvatiti da sve boje i okusi hrane koji se nalaze u mnogim namirnicama mogu uzrokovati ozbiljnu iritaciju sluznice. To dovodi do značajnog oticanja stijenki grkljana i smanjenja lokalne imunosti.

Najmanje 10 dana, nakon uklanjanja adenoida, sljedeće dijete uklanja se iz prehrane djeteta:

 • konzervirano povrće;
 • slastice;
 • konzervirana riba ili meso;
 • vrlo kiselo povrće i voće.

Posebno je nepoželjno dati pacijentu kolače. Sastav kolača, kolača, kolača i slatkiša previše šećera, koji se smatra izvrsnim plodnim tlom za mnoge bakterije koje uzrokuju bolesti.

Ako dijete želi nešto slatko, možete mu ponuditi pire od slatkih jabuka i banana, u koje se dodaje malo meda.

Vježbe disanja

Dišna gimnastika nakon uklanjanja adenoida je najoptimalnija metoda obnavljanja fiziološkog disanja nosa. Vježbe se provode svakodnevno nekoliko tjedana. Prilikom izvođenja tehnika disanja morate slijediti ove preporuke:

 1. Tijekom sklonosti i čučnjeva, dijete mora duboko izdisati.
 2. Prilikom razrjeđivanja ruku na stranama, kao iu trenucima odmora, duboko udahnite.
 3. Disanje treba biti glatko, udisati oštre udisaje, a zatim izdisati.

Moguće je početi izvoditi vježbe disanja ne prije 5 dana nakon adenotomije. Svakodnevno se povećava opterećenje kako bi se brže vratile funkcije nazofarinksa.

Rehabilitacija nakon uklanjanja adenoida kod djece uključuje niz takvih vježbi:

 1. Dijete postaje ravno i stavlja ruke uz tijelo. Zatim trebate duboko udahnuti do povučenog gornjeg dijela peritoneuma.
 2. Poduzimaju dubok, dugotrajan udisaj nosom, dok se prsa moraju uzdignuti, a trbuh naprotiv povući. Zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz nos.
 3. Napravite dubok, polagan nos, dok trbuh treba izbočiti prema naprijed. Nakon toga dolazi do sporog izdisaja, a želudac se uvlači što je više moguće.

Svaka tehnika disanja izvodi se najmanje 10 puta u tri pristupa. Ako se beba žali na vrtoglavicu ili slabost tijekom nastave, bolje je odgoditi nastavu na tri dana.

Ako dijete ima simptome bolesti dišnog sustava, tada se vježbe disanja ne bi trebale izvoditi, jer će to značajno pogoršati stanje pacijenta.

Što može biti komplikacija

Ako se nakon izrezivanja adenoida preporuke liječnika ne poštuju u potpunosti, moguće su lokalne komplikacije. Najčešći zdravstveni poremećaji javljaju se:

 • Ozbiljno krvarenje iz nosa počinje kada nos ne prolazi vazokonstriktorskim pripravcima.
 • Upala grkljana može biti posljedica slabog uklanjanja grla nakon jela, kao i tijekom dana.
 • Alergijske reakcije. Teška oteklina sluzokožnog grla može se javiti s zlouporabom droga.
 • Pares nepca - operacija smanjuje elastičnost stijenki grla, što može biti uzrok rinofonije.

Zbog lokacije adenoida, kirurg nije uvijek u mogućnosti u potpunosti ukloniti limfoidno tkivo. To može dovesti do recidiva bolesti, a onda može biti potrebna druga operacija.

Što je još potrebno tijekom razdoblja rehabilitacije

Nakon adenotomije, dijete mora biti zaštićeno od fizičke aktivnosti mjesec dana. U ovom trenutku, pacijent ne bi trebao uzeti vruće kupke, ići u kadu, plivati ​​u bazenu. Osim toga, morate ograničiti boravak djeteta na suncu.

Nakon operacije imunitet djeteta se smanjuje, tako da postoji visok rizik od infekcije. Da biste to izbjegli, morate ograničiti kontakt s velikim brojem ljudi.

Nakon uklanjanja adenoida, dijete se mora odmoriti, a tijekom rehabilitacijskog perioda obvezno je dnevno spavanje.

Da bi se ubrzao oporavak, potrebno je primijeniti kapi za nos s vazokonstriktivnim učinkom. Ako je pacijent alergičan na njih, liječnik će odabrati opciju više benignog liječenja.

Što učiniti nakon uklanjanja adenoida kod djeteta

Operacija uklanjanja adenoida kod djece nije teška. Najčešće se izvodi pod općom anestezijom, ne zbog fizičke boli, već kako bi se spriječilo da mali pacijent doživi snažno emocionalno iskustvo: tip instrumenata, velike količine krvi, dugi neugodni položaj može uzrokovati psihološku traumu ili stres. A to, pak, može izazvati komplikacije tijekom intervencije ili u ranom postoperativnom razdoblju.

U bolnici

Kirurzi ne prestaju ponavljati da je vrijeme rehabilitacije za daljnje zdravlje jednako važno kao i sama operacija. Stoga biste trebali znati značajke postoperativnog razdoblja kod djece kod kuće, jer nakon uklanjanja adenoida u nedostatku očitih komplikacija, bolničko liječenje nije osigurano.

Nekoliko sati nakon uklanjanja adenoida, dijete se otpušta radi ambulantnog praćenja. Prije izlaska iz bolnice pregledava ga kirurg i pedijatar zbog nepostojanja komplikacija na operiranom mjestu i učinaka anestezije.

Kućna rehabilitacija

Tijekom postoperativnog razdoblja djeci se daju prikladni uvjeti:

 • čista kuća, gdje se dnevno mokro čisti;
 • mirna atmosfera bez naglašavanja iskusnih tjeskoba, ali s povjerenjem u potpuni oporavak;
 • nedostatak tjelesne aktivnosti, prekomjerna aktivnost - razredi mogu uzrokovati nalet krvi na operirani dio nazofarinksa, da izazovu krvarenje;
 • mogućnost opuštanja, osobito prvog dana - guma za anesteziju;
 • prirodna briga za voljene osobe, pozornost na bilo koji nestandardni fenomen oporavka.

Sjeti se! U većini slučajeva uklanjanje adenoida kod djece provodi se u hladnoj sezoni, ali sljedeće upozorenje neće biti suvišno: u početku se ne preporučuje sunčanje, plivanje u otvorenoj vodi, toplo kupanje i posjet kupelji. Zabranjene letove i putovanja - home modu u postoperativnom razdoblju - obvezna faza oporavka, čak i uz dobro zdravlje.

Ograničenja prehrane

Liječenje sluznice kod djece nakon uklanjanja adenoida odvija se vrlo brzo i, u nedostatku postoperativnih čimbenika koji izazivaju komplikacije, uglavnom je bezbolno.

Za pažljivo rukovanje preporuča se napraviti promjene u izborniku:

 • isključivanje krute, krupne hrane koja zahtijeva znatan napor za žvakanje;
 • zabranu hrane i začina koji iritiraju sluznicu ili njihovu hiperemiju - začinjene, kisele i slane hrane;
 • jesti hranu pri sobnoj i hladnoj temperaturi, uz iznimku vrlo toplih i toplih jela - kako bi se spriječilo krvarenje.

Uklanjanje adenoida je razlog da se djeca liječe sladoledom, a više puta. Prednost se daje tvrdim vrstama, voćnom ledu, a ne mekim kuglicama - višak masnoća oblaže sluznicu usne šupljine i slabo se ispire. Na ovom filmu hrane klice se lako talože i aktivno razmnožavaju.

Način i način života

Kod kuće liječnik ponekad preporučuje kapi za nos u postoperativnom razdoblju kako bi suzili krvne žile.

Važno je! Strogo se ne preporuča prekoračenje navedene doze nazalnih otopina i broja primjena tijekom dana! Prečesta uporaba može izazvati paradoksalnu vazodilataciju i kronični rinitis.

Prvih dana postoperativnog razdoblja preporučuje se ograničiti kontakt djeteta s nepoznatim osobama, uključujući prijatelje, poznanike, kolege iz razreda. Nakon bilo kakve kirurške intervencije, imunitet usmjerava svoju snagu na ozdravljenje ozljeda. Alien bakterije i virusi koji nisu poznati, nakon uklanjanja adenoida mogu uzrokovati bolest.

Dnevne higijenske procedure, osobito četkanje zuba, provode se pažljivo - kako bi se smanjile patogene komponente oralne flore. No tijekom obrade obratite pozornost na oprez: izbjegavajte grub kontakt s sluznicama, kao i prejako ispiranje.

Tjelesna temperatura se mjeri dva puta dnevno. U poslijeoperacijskom razdoblju (1. - 2. dan) u pravilu je moguće blago povećanje, ali to nije potrebno: bol u grlu nakon uklanjanja adenoida nije uvijek praćena temperaturom. Temperature iznad 38 ° C pokazuju nasilnu reakciju tijela, kako bi se spriječilo krvarenje, dopuštena je uporaba antipiretičkih lijekova. Uglavnom se koriste proizvodi na bazi paracetamola (Panadol, Nurofen, itd.)

Važno je! Primjena acetilsalicilne kiseline (aspirina) u pedijatriji uopće nije dobrodošla, a osobito u postoperativnom razdoblju: lijek razrjeđuje krv, tj. sprječava zacjeljivanje otvorenih rana.

Općenito, brz oporavak nakon uklanjanja adenoida, kao iu bilo kojem drugom postoperativnom razdoblju, pridonosi:

 • uredan način života - tiha budnost i adekvatan odmor, uključujući i san;
 • dobri higijenski uvjeti;
 • pažljivo ispunjavanje uputa liječnika o otpustu;
 • postoperativno praćenje kod otorinolaringologa (LOR).

Posebni uvjeti oporavka

Obrađeno žljezdano tkivo, koje dovodi do operacije, tvori posebnu vrstu disanja, gutanja i govora kod djeteta. Nakon uklanjanja adenoida, "nazalnost", poteškoće u disanju i tinitus ostaju neko vrijeme. Međutim, to nije norma, ali kako se kirurško polje liječi, takvi fenomeni nestaju bez traga. Ako postoji ograničenje u funkcijama u dugom poslijeoperacijskom razdoblju, to je razlog za konzultaciju s liječnikom.

Neka djeca koja odrastaju s adenoidima zahtijevaju prilagodbu disanja i izgovora. Kod kuće je potrebno što ranije početi predavanja govorne terapije, uključujući i posebne gimnastičke komplekse za učvršćivanje mišića neba i ždrijela uz uključivanje govora.

Prilikom izvođenja nastave treba razmotriti nekoliko točaka:

 • ne puniti se prvih dana, tijekom akutnog postoperativnog razdoblja;
 • osigurati dovoljno vlaženje zraka u učionici (korisno za sve, a posebno nakon uklanjanja adenoida) - prekomjerna suhoća udahnutog zraka može izazvati škakljanje i kašljanje, što nije korisno;
 • pridržavati se načela postupnosti - svaka se vježba izvodi od 3 puta, uz postupno povećanje broja svaki drugi dan za 1 - 2 puta i dovođenje do 12 puta;
 • Nove se mogućnosti također uvode postupno, 1-2 dana dnevno, uz postupno povećanje broja ponavljanja;
 • u slučaju pogoršanja stanja operiranog organa, smanjiti ili poništiti opterećenje dok se zacjeljivanje ne stabilizira, da se oporavi od malih opterećenja;
 • postizanje temeljite provedbe svake vježbe, prije dodavanja novih, a ne žurbe u svezak, prioritet je ispraviti položaj organa i postići ciljeve;
 • stvoriti pozitivan psihološki stav tijekom predavanja, a bolje ih je pretvoriti u igru ​​s rimama i likovima - tada će takve posebne vježbe postati dobra navika i dijete će ih provoditi zadovoljno već duže vrijeme samostalno.

Prvih dana preporuča se vježbanje disanja i govora kod kuće nakon prozračivanja prostorije.

Važni savjeti! Sljedeće vrijeme možete koristiti šetnje za izvođenje vježbi. Svjež zrak je jedan od čimbenika u sigurnom oporavku pacijenta nakon uklanjanja adenoida.

Skup vježbi

 1. Lagano podizanje ispruženih ruku kroz strane prema gore dok udišete kroz nos. Dišem držite na visini dizanja, izdah kroz usta pri spuštanju ruku. Mogućnosti: regulirati snagu i brzinu udisanja i izdisaja, vrijeme zadržavanja daha, broj ponavljanja i pristupa tijekom gimnastike. Preporučuje se kao početna i završna vježba.
 2. Disanje u prsima: Prilikom udisanja, prsa se proširuju, a želudac se uvlači, a izdisaj povećava volumen trbuha, a prsima pada. Udahni-izdahni kroz nos.
 3. Abdominalno disanje: prilikom udisanja, proširite trbuh, a izdisaj se zategne. Udahni-izdahni kroz nos.
 4. Zamjensko disanje kroz 1 nosnicu: prstom se krilo nosa pritisne uz septum, udiše i izdahne kroz slobodnu nosnicu. Može se kombinirati s vježbom broj 3, ali ne umjesto toga i nakon nje.
 5. Aktivacija usne šupljine: udisati kroz nos, prije izdisaja, zrak se usmjerava u usta, a na obrazima otiče. Oni ga valjaju od obraza do obraza, od vrha do dna i u krug, a zatim polako izdaju pod pritiskom kroz malu rupu između usana.
 6. Vježbe zvuka nakon udisanja kroz nos i na pozadini izdisaja kroz usta: izgovaranje zvukova (glatko samoglasnici i siktanje, povremeno suglasni). Izmjenjujte zvukove, količinu i postići visokokvalitetan izgovor.
 7. Govorne vježbe: izgovaranje kratkih fraza, rime, izreka, poslovica, twisters jezika s elementima gimnastike prstima ili pomoću igračaka. Vrlo važno dozirano, ali stalno povećanje u rasponu zvukova. Potrebno je postići jasan izgovor, povećati brzinu vježbe. Opcije: ritmičko čitanje dok hodate uz odabir brzine kretanja.

Ove i mnoge druge vježbe pomoći će značajno poboljšati govor, normalizirati disanje i obnoviti aktivnost mozga.

Gimnastika je izvrsno sredstvo za prevenciju prehlada nakon uklanjanja adenoida: aktivno disanje kroz nos aktivira ne samo metaboličke procese, nego i imunološki sustav.

Dakle, postoperativno razdoblje nakon uklanjanja adenoida ne uključuje velike probleme. Usklađenost s režimom pomoći će izbjeći komplikacije i ubrzo se oporaviti.

Što je adenotonsillotomy i kako se to radi?

Osoba se rađa s određenim skupom organa. Tijekom života postaju manji, neki se organi smanjuju kako sazrijevaju, a zatim atrofiraju. Tako je nepovratna atrofija izložena timusu (timusna žlijezda), zubi mladunaca ispadaju, ustupajući mjesto stalnim. Za razliku od timusa, organi limfnog sustava mogu reverzibilno rasti u veličini, kao što su limfni čvorovi kod zaraznih bolesti, tonzile u upalnim procesima u nazofarinksu. Ždrijela i nepokvarena tonzila mogu se nepovratno povećati. U teškim slučajevima, kada su konzervativne metode nemoćne, izvodi se operacija uklanjanja - adeno-tonzilotomija.

Trebam li ukloniti krajnike?

U dobi od 3-4 godine, djeca počinju povećavati ždrijelo. To je potpuno normalno fiziološko stanje uzrokovano potrebama rastućeg organizma. Porast grkljanske tonzile naziva se adenoidima. Dijagnoza "adenoida" često plaši roditelje, prisiljavajući ih u panici da potraže metode liječenja.

Čak i kod teške hipertrofije, ali u nedostatku kliničkih manifestacija, nije potrebno ukloniti adenoide.

Postupno, u vrijeme puberteta, oni samostalno smanjuju veličinu i atrofiju. S druge strane, čak i adenoidi stupnja 1-2 mogu poremetiti nazalno disanje i spriječiti ventilaciju slušne cijevi. U ovom slučaju, bolest se mora liječiti. Adenoidi stupnja 1–2 tretiraju se konzervativno, a stupnjevi 3–4 najčešće se kirurški liječe.

Kod mnogih djece povećanje ždrijela u kombinaciji s hipertrofijom krajnika. Palačni tonzile su u palatinskim lukovima iza jezika. Postoje 3 stupnja hipertrofije krajnika, s trećim stupnjem, gotovo se zatvaraju u središnjoj liniji i značajno narušavaju gutanje i govor. Kao iu slučaju adenoida, GNM (hipertrofija palatinskih tonzila) 1-2 stupnja tretiraju se konzervativno, GNM stupanj 3 je indikacija za kirurško liječenje.

Što su tonzile?

Normalni i hipertrofirani adenoidi

Krajnici su organi stanične imunosti. U njima nastaje diferencijacija limfocita: oni stječu svojstva B- ili T-limfocita, dobivaju određene antigene receptore. Uz ždrijelo i palatine tonzile u gornjim dišnim putovima nalazi se kompleks zvan Pirogov-Valdeyera limfoidni prsten. Ako su tonzile (ili ždrijela krajnika) oštećene, uklonjene ili ozlijeđene, preostale komponente prstena preuzimaju svoju funkciju. No, u djetinjstvu je prisutnost svih krajnika poželjna, ona pruža učinkovitiju lokalnu zaštitu i poboljšava stanični imunitet. Zbog toga hipertrofiju palatinskog i ždrijelnog tonzilina pokušavaju liječiti konzervativno i samo uz neučinkovitost konzervativnih metoda prelaze na kiruršku intervenciju.

Kirurško liječenje krajnika

Većina odraslih nema adenoide. U vrijeme puberteta, atrofiraju se kao nepotrebne. No, odrasli često pate od kroničnog tonzilitisa, a važnost tonzile se smanjuje s godinama, tako da je u praksi odraslih operacija "tonzilektomija", odnosno potpuno uklanjanje krajnika, uobičajena. Djeca ne skidaju krajnike u potpunosti i orezuju se, tj. Izvode "tonzilotomiju". Adenoidi, zbog svog položaja na luku nazofarinksa i široke vezanosti za zid, ne mogu se u potpunosti ukloniti, pa su i oni odsječeni, postupak se naziva adenotomija. Zajedničko uklanjanje ždrijela i palatine krajnika naziva se adenotonsillotomy.

Kako je adenotonsillotomy?

Nakon postavljanja dijagnoze hipertrofije krajnika i adenoida liječnik izdaje uputnicu za preoperativni pregled i hospitalizaciju. Preoperativni pregled uključuje:

 • Potpuna krvna slika, analiza urina.
 • Biokemijska analiza krvi (ukupni protein, urea, kreatinin, elektroliti, AST, AlAT i drugi pokazatelji).
 • Krvni test za zgrušavanje krvi, hemostaziogram.
 • Pregled pedijatra, cijepljenje prema dobi.

Ovo je približan popis anketa, može se proširiti za pojedinačne indikacije. Preoperativni pregled je neophodan, jer se intervencija najčešće provodi pod općom anestezijom.

Za razliku od adenotomije, adenotonsilotomija se izvodi pod anestezijom. Smatra se da je malo dijete teško za vrijeme operacije sjediti nepomično s otvorenim ustima. Nedavno su roditelji sve više inzistirali na anesteziji i adenotomiji, zaboravljajući da je anestezija prilično težak test za dječje tijelo. Stres koji mala djeca doživljavaju u adenotomiji vrlo je pretjerana, cijela operacija traje samo nekoliko minuta, a djeca ponekad izlaze iz anestezije nekoliko sati.

Dakle, testovi su prošli, primio je zaključak pedijatra, dijete je hospitalizirano. Djeca mlađa od 5 godina hospitalizirana su zajedno sa svojim roditeljima, djeca starija od 5 godina češće su sama, ali rodbini je dopušteno da ostanu u odjelu gotovo cijelo vrijeme. Operacija se obavlja sljedećeg dana nakon hospitalizacije, jer je preduvjet za opću anesteziju prazan želudac.

Nedvojbeno, adenotonsillotomy se može provesti pod lokalnom anestezijom i ambulantnim uvjetima, ali uobičajena je praksa u državnim bolnicama da djeluju na djeci pod anestezijom i prate dijete 3-5 dana nakon intervencije. Anestezija za adenotonzilotomiju može biti različita, ali češće se koristi kratkotrajna intravenska anestezija, ako je potrebno (iznimno rijetko), dijete se može intubirati i dobiti punu inhalacijsku anesteziju. Prije operacije provodi se premedikacija - ubrizgava se sedativima kako se beba ne boji, osjeća se dobro i ima lakši kirurški zahvat.

Najprije se izvodi adenotomija - posebnim nožem, nazvanim Beckmannova adenotomija, odsječeni adenoidi. Adenotom se ubrizgava kroz usta i jednim brzim pokretom uklanja se adenoidna vegetacija. Neki adenotomi su opremljeni posebnom "kutijom" u kojoj se zadržava rezano tkivo. Krvarenje nakon adenotomije je obično manje i brzo se zaustavlja. Nakon uklanjanja hipertrofirane grkljanske tonzile, prošireni palatinski tonzili su "orezani".

Za tonzilotomiju koristite poseban alat - tonzilotu. Kroz otvorena usta, tonzilotica se nanosi na izbočeni dio tonzile, tkiva tonzila fiksiraju se između grana tonzilotomije i odrezuju se.

Takva tehnika odgovara klasičnoj adeno-tonzilotomiji, nedavno su uvedene nove metode intervencije i pomoćne tehnike: endoskopska aenotonzilotomija, lasersko zračenje tkiva nakon intervencije.

Postoperativno razdoblje

Nakon rezanja palatinskih i ždrijelnih tonzila mali pacijent se prebacuje u odjel. Ponekad se djeca prebacuju iz operacijske dvorane u jedinicu intenzivne njege neko vrijeme, radi stalnog praćenja njihovog stanja. Prevođenje na intenzivnu njegu ne bi trebalo plašiti roditelje. To ne znači da se nešto loše dogodilo djetetu ili je počelo krvarenje. Nakon kratkog boravka u jedinici intenzivne njege (od nekoliko sati do jednog dana), djeca se prebacuju u odjel.

Liječnik ENT odjela svakodnevno pregledava dijete, kontrolira procese regeneracije tkiva. U nedostatku upale, suppuration, krvarenje - 3-5 dana nakon intervencije, beba se otpušta kući. Kod kuće je vrlo važno promatrati postoperativni režim: izbjegavati teške fizičke napore, ne ići u kadu i saunu, ne uzimati tople kupke. Dijeta bi također trebala biti što je moguće nježnija: u prvim danima nakon operacije, možete samo mekanu, pireed hranu, žitarice, pire krumpir. Djetetu ne smijete davati vruću, hladnu, začinjenu hranu, gazirana pića ili krutu hranu kao što su čips ili kolačići. Otprilike 5-7 dana nakon operacije, možete jesti kotlete, mesne okruglice, tjesteninu i ostale "meke" proizvode (ne već utrljane).

Ako liječnik u bolnici ili klinici nije rekao ispirati usta ili isprati nos - ne ispirite! U svakom slučaju, racije koje se formiraju na krajnicima ne mogu se ukloniti. Ovo nije gnoj, ne neke mitske patogene bakterije, već fibrinski ugrušci. Pod filmom fibrina dolazi do regeneracije tkiva, postoperativna rana je pokrivena novim epitelom. Isti se procesi odvijaju iu nazofarinksu, ali oni nisu vidljivi golim okom.

Ako iznenada dijete ima temperaturu nekoliko dana nakon pražnjenja, pojavio se neugodan miris iz usta ili nosa - posavjetujte se s liječnikom, možete imati postoperativne komplikacije.

Prije nego što se posavjetujete s liječnikom, možete ispirati grlo sa slabom nijansom cvjetova kamilice ili nevena (to je izvarak, a ne razrijeđena alkoholna tinktura), otopina furacilina, klorheksidina. Ako dijete ne zna ispirati grlo, možete popiti čaj od kamilice ili bilo koje drugo biljno piće. Također možete koristiti bilo koji sprej za upalu grla, odobren za uporabu u djetinjstvu, ali ne sadrži alkohol. Dobar učinak daju tablete Efizol u grlu, odobrene za uporabu od 4 godine. Efizol sadrži lokalni antiseptik i kakao maslac, ima ugodan okus čokolade, djeca ih rado liječe.

Nosna šupljina s pojavom neugodnog mirisa, prije posjeta liječniku, možete isprati sa slabom otopinom soli pomoću posebnog "čajnika" ili koristiti sprejeve za nosne tuševe.

Ako hipertrofirani tonzile i adenoidi uzrokuju kršenje nosnog disanja, govora, sluha i razvoja djeteta, tada treba provesti adeno-tonzilotomiju. Ova jednostavna operacija provodi se pod općom anestezijom i zahtijeva kratkotrajnu hospitalizaciju. Ako se poštuje pravilan postoperativni režim, djeca se brzo oporavljaju bez zdravstvenih posljedica. Nemojte se bojati operacije i anestezije, jer ako ne djelujete na dijete, on može nepovratno poremetiti sluh ili deformirati lubanju lica. Pravovremena intervencija trajno će osloboditi malog pacijenta od začepljenog nosa, stalnog otitisa i upale grla.

Oporavak nakon uklanjanja adenoida

Ključni zadatak postoperativne terapije je stvaranje optimalnih uvjeta za najbržu regeneraciju mukoznog epitela na mjestu operiranog tkiva. Kako bi se ubrzao oporavak nakon uklanjanja adenoida kod djece, potrebno je strogo slijediti sve medicinske recepte u postoperativnom razdoblju.

Sadržaj članka

Inače, razvoj komplikacija koje uključuju pogoršanje dobrobiti djeteta nije isključen. Nakon adenotomije, fokus je na liječenju, učvršćivanju, vježbama disanja i prehrani. Unutar 2-3 sata nakon izrezivanja hipertrofiranog ždrijela tonzila, dijete se otpušta kući. No, kako bi se spriječilo postoperativno krvarenje i septička upala nazofarinksa, roditelji bi trebali osigurati da se blagi režim promatra sljedeća dva do tri tjedna.

Prvi sati nakon adenotomije

Adenotomija je kirurški zahvat u kojem liječnik ORL uklanja hiperplastično limfno tkivo u nazofarinksu. Unatoč činjenici da operacija traje malo vremena, nakon izrezivanja adenoidne vegetacije, rizik od septičke upale sluznice i postoperativnog krvarenja povećava se mnogo puta. Odmah nakon adenotomije pacijenti se prebacuju u opće odjeljenje, gdje specijalist nadzire njihovo zdravstveno stanje 2-3 sata.

Da bi se spriječila aspiracija krvi, nakon operacije, potrebno je učiniti sljedeće:

 • stavite pacijenta na krevet i okrenite ga na stranu;
 • stavite ručnik ispod glave, u kojem će bolesnik iskapati sluz i krv;
 • na lice nanesite gazu namočenu u hladnu vodu.

3 sata nakon operacije otorinolaringolog treba provesti faringoskopski pregled kako bi procijenio stanje nazofaringealne sluznice. U nedostatku krvarenja i ozbiljnog oticanja tkiva na stražnjem dijelu hipofarinksa, pacijent se otpušta iz bolnice.

Važno je! Tijekom sljedeća 2 tjedna operirano dijete treba odvesti na pregled kod liječnika ORL.

Imajte na umu roditelje

U postoperativnom razdoblju potrebno je pažljivo pratiti stanje djeteta i slušati njegove zdravstvene tegobe. Pravovremeni poziv stručnjaku može spriječiti razvoj ozbiljnih postoperativnih komplikacija. Tijekom polumjeseca roditelji bi trebali pratiti ne samo prehranu pacijenta, već i poštivanje benignog režima:

 • eliminirati iz prehrane hranu koja iritira sluznice ENT organa;
 • ograničiti fizički napor, jer to može dovesti do krvarenja;
 • strogo slijedite terapiju lijekovima i koristite vazokonstriktorne preparate koje preporuča stručnjak;
 • odbijaju koristiti antipiretik, koji uključuje acetilsalicilnu kiselinu;
 • Redovito provjetravajte prostoriju i koristite ovlaživače.

Važno je! Nakon operacije, ne možete dati djetetu "Aspirin" da smanji temperaturu, jer razrjeđuje krv i može uzrokovati krvarenje.

Tijekom dana nakon adenotomije, porast temperature do subfebrilnog povišenja nije isključen. Nepoželjno je koristiti antipiretike za uklanjanje hipertermije, jer je to potpuno normalna reakcija tijela na operaciju. Ali ako subfebrilna groznica traje sljedeća 3-4 dana, obratite se liječniku. To može ukazivati ​​na razvoj upale u operiranim tkivima.

hrana

Poštena dijeta jedna je od ključnih komponenti postoperativne rehabilitacije. Uklanjanje adenoida dovodi do oticanja tkiva, što povećava rizik od ozljeda sluznice. Da bi se spriječilo oštećenje cilijarnog epitela u laringo ždrijelu, potrebno je napustiti uporabu začinjene i čvrste hrane najmanje 2 tjedna.

U prvim danima nakon adenotomije, trebate ograničiti konzumaciju ljutih i toplih namirnica, jer one mogu izazvati iritaciju sluznice ždrijela.

Sljedeće namirnice trebaju biti uključene u prehranu:

 • kaše od voća i povrća;
 • mesne juhe i biljne esencije;
 • zobena kaša i griz;
 • kuhane juhe i kotleti.

Nakon svakog obroka preporuča se ispiranje grla bujonima na bazi ljekovite kamilice, hrastove kore ili kadulje. Sastoje se od hlapljive proizvodnje, koja inhibira razvoj patogenih bakterija, što sprječava razvoj septičke upale u operiranim tkivima.

Zabranjeni proizvodi

Iracionalna prehrana ne samo da može uzrokovati upalu, već i izazvati razvoj apscesa u paratonsilarnom i ždrijelom području. Čak i ako dijete zahtijeva uobičajenu prehranu, ne smijete se prepuštati njegovim hirovima, jer to može dovesti do neželjenih posljedica. Preporučuje se isključiti vruće začine, topla jela, gazirana pića i neprirodne sokove iz jelovnika.

Boje hrane uzrokuju alergijske reakcije u operiranim tkivima, što dovodi do smanjenja lokalne imunosti i edema sluznice.

Unutar 10 dana nakon adenotomije nije poželjno koristiti sljedeće proizvode:

 • konzervirano i ukiseljeno povrće;
 • slastice (slatkiši, kolači, pite);
 • konzervirana riba i gulaš;
 • kiselo voće i povrće.

Konditorski proizvodi predstavljaju najveću opasnost za zdravlje djeteta. Sadrže veliku količinu šećera, koji su prikladan supstrat za razvoj piogenih bakterija.

Vježbe disanja

Dišna gimnastika jedan je od najučinkovitijih načina za vraćanje normalnog nosnog disanja nakon adenotomije. Nastava se održava svakodnevno 1-2 tjedna nakon operacije. Tijekom gimnastike morate uzeti u obzir nekoliko važnih preporuka:

 • u vrijeme povećanja opterećenja dišnog sustava (koljena, čučnjevi), dijete mora duboko udahnuti;
 • kada opuštaju mišiće i razrjeđuju ruke u stranu, udišite;
 • izdisanje i udisanje ne smiju biti oštri.

Dišne vježbe počinju raditi 5-6 dana nakon adenotomije. Vremenom se opterećenje povećava kako bi se ubrzala obnova funkcionalne aktivnosti nazofarinksa. Koje se vježbe mogu izvoditi u razdoblju nakon uklanjanja adenoida?

 • za abdominalno disanje: uspravite se, ruke raširene duž tijela; izdahnite polako tako da se gornji dio trbušnog zida uvlači u trbuh;
 • za disanje u prsima: duboko udahnite kroz nos tako da se stanica prsnog koša uzdigne i stomak povuče; zadržite dah 2-3 sekunde, izdišite polako kroz nos;
 • za potpuno disanje: polako udahnite kroz nos, ispupčite trbuh prema naprijed; na uzdisati, povući u trbuh, maksimalno "komprimiranje" u prsima.

Nemoguće je izvoditi vježbe disanja s razvojem bolesti dišnog sustava, jer će to samo pogoršati zdravlje djeteta.

Svaka vježba mora se izvesti najmanje 10-15 puta zaredom u tri seta. Ako se dijete žali na vrtoglavicu, odvojite nastavu za 2-3 dana.

Moguće posljedice adenotomije

Odlučivši se za operaciju, roditelji bi trebali biti svjesni mogućih posljedica adenotomije. Nepoštivanje pravila rehabilitacijske terapije dovodi do razvoja lokalnih komplikacija. Uobičajene postoperativne komplikacije uključuju:

 • krvarenje iz nosa - nepostojanje vazokonstriktivnih lijekova dovodi do krvarenja iz nosa, što povećava rizik od aspiracije krvarenja i opstrukcije pluća;
 • laringofaringealna upala - nepravilna sanacija ždrijela s antiseptičkim otopinama dovodi do razvoja gnojne upale, čiji nepravovremeni zastoj dovodi do razvoja opstruktivnog ili paratonsilarnog apscesa;
 • alergijski edem mekih tkiva - zlouporaba droga često dovodi do alergijskih reakcija i jakog oticanja sluznice ENT organa, što otežava disanje u nosu;
 • pareza neba - kirurški zahvat negativno utječe na elastičnost epitelnih tkiva, što može uzrokovati razvoj otvorene rinofonije.

Tijekom operacije, kirurg nije uvijek u mogućnosti potpuno ukloniti hiperplastično adenoidno tkivo. Zbog toga se često javljaju ponavljajuće bolesti ORL i ponovni rast ždrela grkljana. U tom slučaju, ponovite kirurško liječenje.

Opće preporuke

Preventivne mjere uključuju potpuno napuštanje tjelesnog napora u roku od mjesec dana nakon operacije. Tijekom cijelog postoperativnog razdoblja nije preporučljivo kupati djecu u vrućoj vodi, jer to može dovesti do dilatacije krvnih žila i nazalnog krvarenja. Osim toga, potrebno je smanjiti izloženost pacijenta suncu.

Kako bi se smanjila vjerojatnost pojave bolesti dišnog sustava, u prvih 10 dana nakon adenotomije preporučuje se ograničiti kontakt djeteta s drugima.

Da biste ubrzali proces zacjeljivanja rana u nosnoj šupljini, možete upotrijebiti kapi za nos, koje djeluju antiflogistički i regenerirajuće. Ako postoje alergijske reakcije na sastojke lijekova, obratite se svom liječniku i zamijenite vazokonstriktorne kapi benignijom, ne iritantnom nazofaringealnom sluznicom.

Preporuke nakon uklanjanja adenoida kod djece

»Adenoide u djece

Dijete nakon operacije uklanjanje adenoida

Problem s upalom adenoida postoji kod mnogih beba. Uklanjanje hipertrofiranih ždrijela u nekim slučajevima je učinkovitiji način rješavanja problema. Adenotomija je jednostavna operacija, ali treba je tretirati kao ozbiljnu kiruršku intervenciju, koja zahtijeva pažljivu pripremu za uklanjanje, te ispunjenje postoperativnih zahtjeva. Glavni zadatak postoperativne terapije je kontrola dobrobiti, precizno ispunjavanje recepata i prevencija bolesti.

Uklonite posljedice operacije

Fokus je na režimu, pravilnoj prehrani, ojačavanju. Postoperativno razdoblje u bolesnika varira ovisno o prirodi kirurškog zahvata. Značajka operacije na adenoidima je odsustvo mirovanja.

Roditelji trebaju osigurati stalno praćenje, skrb o djeci. Pokušajte izbjeći kršenje režima.

Nakon uklanjanja adenoida u klinici, dijete odlazi u svoj dom 2 sata nakon operacije. Glavna zadaća roditelja je pružanje štedljivog načina rada u kući. Tijekom prvog dana morate se strogo pridržavati mirovanja. Svakako uđite u dnevni način mirovanja, ne manje od 2 sata.

Sljedeće razdoblje karakterizira odsustvo fizičkog prenapona. Igre na otvorenom, tjelesni odgoj, posjećivanje klubova treba biti ograničeno. Miran režim osigurat će jedinstven proces zacjeljivanja rana, bez dodatka dodatne infekcije. Tijekom postoperativnog liječenja, pregrijavanje bebe je kontraindicirano, isključuje kupanje, odlazak u kupku. Dječja soba mora biti emitirana i učinjeno mokro.

hrana

Tata, mama se priprema za činjenicu da će prvi put dijete koje je podvrgnuto operaciji imati upalu grla, pa se trebate držati određene prehrane. Nakon uklanjanja, ne možete hraniti dijete čvrstom i toplom hranom. U sljedećih dana ne možete jesti pržene, pikantne jela, potrebno je ograničiti meso. Nabrojili smo proizvode koje dijete jede bez straha od oštećenja operiranih mjesta:

Prvi tjedan - ujutro je dopušteno popiti pola čaše soka od mrkve. Korisni prijem kefir, ujutro i navečer. Nahranite bebu heljdu, zobenu kašu, griz. Sir, povrće, jaja diverzificiraju prehranu djeteta. Nakon tjedan dana na dijetu dodajte juhe, nahranite ih parenim mesom, kuhanom jetrom, ribom. Jedenje voća je dopušteno u neograničenim količinama.

Preporuke liječnika

Nakon uklanjanja adenoida prvog dana u djece, temperatura raste. Ne diže se iznad 38 stupnjeva - uporaba antipiretičkih lijekova nije potrebna. Važno je znati da je uzimanje antipiretičkih lijekova koji sadrže aspirin ograničeno. Aspirinosoderzhaschie lijekovi mogu uzrokovati krvarenje.

Nakon operacije teško je disanje kroz nos, dolazi do oticanja sluznice. Tretman je sljedeći: kopamo u vazokonstriktorne kapi koje pomažu u uklanjanju edema, a zatim primjenjujemo preparate koji suše sluznicu.

Krvarenje, koje ovisi o nakupljanju dijelova tkiva koje ostaju u nazofarinksu, može se pridružiti složenom postoperativnom stanju. Pronalaženje krvarenja - odmah potražite liječničku pomoć. Osim toga, vrijedi istaknuti nekoliko situacija: nakon što ste ih pronašli, obratite se svom liječniku:

pojava blizanaca u nosu; poteškoće nosnog disanja dva tjedna ili više.

Mnoga djeca nastavljaju disati kroz usta nakon operacije, unatoč čistim nosnim prolazima i odsutnosti poteškoća s disanjem. Posebne vježbe koje jačaju mišiće disanja, preporučene od liječnika, ispravit će situaciju.

Posebne vježbe disanja

Jednostavne, učinkovite vježbe koje se izvode ujutro i navečer. Trajanje gimnastike 20-25 minuta, u ventiliranoj prostoriji. Broj izvršenih vježbi se postupno povećava. Prvo dijete počinje izvoditi 3-4 vježbe. Tjedan gimnastike - broj ponavljanja se postupno povećava, postaje 10 -15.

Vježbe se izvode pod nadzorom fizioterapeuta, a zatim kod kuće, nakon detaljnog savjetovanja. Postoje opća pravila koja se moraju slijediti pri izvođenju vježbi. Naginje se naprijed, u stranu, čučnu, izdahne. Podizanje ruku - udišite. Podizanje ruku gore, dolje, izdisanje se obavlja. Kompleks posebnih vježbi podijeljen je u nekoliko faza. Nadzor vježbe, vidjeti kako se beba osjeća.

Pripremna faza

Glava odbačena. Noge su razdvojene. Donja čeljust djeluje, usta dišu - vilica pada, nos ispušta - vilica se podiže. Dijete se diže na čarape. Podignite ruke - udišite, spustite - izdahnite.

Jačanje mišića vrata i ramena, broj ponavljanja 10-15

Noge su odvojene, leđa su ravna. Glava lagano spušta naprijed, savija se natrag. Nagnite se glavom na desno i lijevo rame. Glava je bačena natrag, ruke iza leđa. U prevrnutom stanju otvaramo usta, udišemo - nos, izdišemo - usta. Kružna rotacija glave.

Treniramo ispravno disanje, broj ponavljanja 10

Opći dah. Duboko udahnite nos, ispružite želudac i napunite volumen prsnog koša. Izdišemo nosom, redoslijed izdisaja je obrnut: smanjujemo volumen prsnog koša, udišemo želudac. Grudna inhalacija. Prvo puni izdisaj, dugi dah s nosom. Volumen dojke se povećava, želudac se povlači. Izdisati, smanjiti volumen dojke, izbočiti trbuh. Udahnemo trbušnu šupljinu. Potpuno izdahnuti, udisati nosom, ispupčen trbuh. Gornja peritoneum je povučena. Udišemo kroz nos, broj ponavljanja je 6. Noge su odvojene, ruke se spuštaju uz tijelo. Podignite dlanove prema dolje, udišite s nosom, spustite - izdahnite nosom. Čučanj izvodi. Noge su ravne. Čučanj - izdisanje, uzdizanje - udisati. Alternativno udisanje zraka nosnicama. Zadržite dah. Udahnite nosom, izdahnite ustima. Trčanje na licu mjesta, s visokim podizanjem koljena.

Osim ove gimnastike u djetetu treba trenirati i mišiće lica. Osmijeh, napuhavanje tubula, imitacija zviždaljke - vježbe koje jačaju mišiće usta.

Izvođenjem kompleksa od nekoliko mjeseci, poboljšava se udisanje zraka nosom, jačaju mišiće usta.

zaključak

Osim izvođenja niza vježbi, morate stalno podsjećati dijete na disanje kroz nos. Ako su uvjeti prehrane i liječnički propisi pravilno ispunjeni, nakon nekoliko tjedana liječenja dijete se neće sjetiti neugodnog kirurškog trenutka.

Nakon uklanjanja adenoida kod djeteta

U djetinjstvu je gotovo svaka osoba izložena zapanjujućem broju bolesti. Među onima postoje i manje opasne i one koje mogu donijeti maksimalne neugodnosti. Ovo posljednje se može pripisati adenoidnoj vegetaciji koja dovodi do adenoiditisa.

Pojava adenoiditisa

Nema ničeg iznenađujućeg u činjenici da roditelji često panike, samo viđenje rinitisa svoje dijete. Za razliku od odraslih, mnogo je teže za dijete da utvrdi kakva je neudobnost njegovog stanja. Adenoiditis je vidljiv golim okom. Prvo, s ovom bolešću, djetetu postaje teško otezati disanje u nosu, pa su njegova usta uvijek otvorena. Drugo, beba može hrkati noću. Treće, djeca koja su sklona adenoiditisu karakterizirana su čestim faringitisom i rinitisom.

Trebam li ukloniti adenoide?

Čim liječnik otkrije upaljene adenoide kod djeteta, on preporučuje da se odmah počne liječiti. Nekim roditeljima može se činiti da svi liječnici šalju male pacijente na operaciju kako bi uklonili adenoide, čak i bez da najprije pokušaju riješiti problem konzervativnim liječenjem. Zapravo, nije. Uklanjanje se postavlja samo u slučaju kada lijekovi i druge mjere ne donose apsolutno nikakve rezultate.

Usput, ako dijete ima adenotomiju (operaciju uklanjanja adenoida), nemojte previše paničariti. Zahvaljujući modernoj opremi i iskusnim profesionalcima koji rade u dječjim klinikama, operacija je brza i sigurna!

Nakon uklanjanja adenoida kod djeteta

Priprema za operaciju i sam proces uklanjanja pada na leđa liječnika. No, postoperativna rehabilitacija je stvar roditelja. Prvo, nakon uklanjanja adenoida, besmisleno je da dijete dugo bude pod nadzorom specijaliste u bolnici. Drugo, razdoblje rehabilitacije nije tako teško, pogotovo ako ispravno izvršite sve preglede liječnika.

Odmah nakon operacije

Čim se završi operacija uklanjanja adenoida, dijete će biti prebačeno iz operacijske dvorane u opće odjeljenje.

Nakon što je dijete položeno na krevet, treba ga okrenuti na bok i staviti mu ručnik pod lice, na koji će ispljunuti pljuvačku. To je potrebno za nadzor nad pljuvačkom djeteta. Ako u njemu nema nečistoća, sve je dobro.

Malo kasnije (nekoliko sati nakon uklanjanja adenoida kod djeteta) liječnik pregledava pacijenta i izvodi faringoskopiju. Potonji pomaže u promatranju nedostatka krvi na stražnjem dijelu grla.

Imajte na umu roditelje!

Na dan kada je dijete operirano kako bi uklonilo adenoide, potrebno je isključiti jela iz njegove prehrane koja mogu oštetiti meka tkiva. Drugim riječima, bolje je ne hraniti dijete grubom hranom, čvrstu. Osim toga, u prvim danima nakon operacije, dijete će se žaliti na upalu grla, pa je malo vjerojatno da će željeti da se liječi proizvodima koji mogu izazvati još veću nelagodu.

Naravno, ne može se reći da se sva djeca nakon operacije uklanjanja adenoida ponašaju na isti način i osjećaju se identičnim. Budući da je tijelo svakog djeteta različito, pa čak i priroda operacije varira, roditelji se trebaju rukovoditi preporukama liječnika i slušati vlastito dijete.

Pa ipak, liječnici preporučaju roditelje beba koje su uklonjene adenoidima, kako bi pratili ne samo prehranu, već i način života.

Dakle, nekoliko dana nakon što se dijete vrati kući iz bolnice, ne treba napuštati rodne zidove. Neka dijete odmara 2-3 dana, leći, češće spavati. Unatoč činjenici da nakon takve operacije, djeca ne dobivaju posteljni odmor, bit će bolje ako je odrasla osoba uvijek u blizini djeteta u ovom trenutku.

Od najvažnijih pravila koja trebaju slijediti pacijenti svih dobi, postoje:

- odbijanje posjeta kupkama i saunama (čak i ako postoji želja da se dijete okupa u vrućoj kupki, ne smijete eksperimentirati!);

- ograničenje tjelesne aktivnosti (u prvim danima nakon operacije dijete je zabranjeno djelovati previše aktivno);

- usklađenost s liječenjem lijekovima (primjena vazokonstrikcijskih kapi koje propisuje liječnik);

- odbijanje antipiretika koji sadrži aspirin.

Zasigurno će mnogi roditelji smatrati da je posljednja stavka čudna. U stvari, aspirin može uzrokovati krvarenje, što je neprihvatljivo nakon uklanjanja adenoida kod djeteta. Zašto trebate primati antipiretik? Činjenica je da, u pravilu, drugi dan nakon operacije, mnoga djeca su napadnuta povećanom tjelesnom temperaturom, pa roditelji trebaju biti oprezni i koristiti termometar što je češće moguće.

Moguće posljedice

Rijetko, ali se događa da nakon uklanjanja adenoida, dijete ima nazalnu šupljinu. Ako to nestane bez traga 10 dana nakon operacije, nema se čega brinuti, ali ako se zadrži, bolje je posjetiti logopeda!

Ako roditelji u slini djeteta koje je kod kuće ili krvare primijete mješavinu krvi, odmah nazovite hitnu pomoć!

Postoperativni period nakon uklanjanja adenoida kod djece

Hipertrofija faringealne tonzile, koja se naziva i adenoidna vegetacija, ozbiljan je zdravstveni problem u djetinjstvu. Rezultat ove patologije su:

Opstruirano disanje u nosu; Česti rinitis; adenoids; Faringitis.

Terapeutski tretman je tradicionalno propisan i samo u nekim slučajevima kirurški. Rad. tijekom kojih se uklanjaju adenoidne izrasline, naziva se adenotomija. Učinkovitost liječenja i razdoblje rehabilitacije u potpunosti ovisi o postoperativnom razdoblju.

Ključne preporuke nakon uklanjanja adenoida kod djece

Nakon izlaska iz operacijske dvorane, trebate strogo slijediti upute liječnika:

Dijete se stavlja u krevet na svoju stranu; Pljuvanje pljuvačke mora pljunuti u ručnik i u njemu ne smije biti krvi; Nekoliko sati kasnije pokazuje faringoskopiju, koja sprječava ulazak krvi u stražnji dio ždrijela; Adenoidno tkivo prisutno u nazofarinksu zahtijeva uklanjanje pincetom; Prvog poslijeoperacijskog dana, djetetu se prikazuje samo tekuća topla hrana; 3-5 dana podržan kućni način rada; Topla i tvrda hrana se eliminira 2-3 tjedna.

Roditelji dobivaju savjet od liječnika kako bi održali djetetov pravilan režim. Roditelji bi trebali biti svjesni upale grla u prvih nekoliko dana nakon operacije. Često dolazi do povećanja tjelesne temperature. Takva se pojava smatra valjanom. Antipiretičke lijekove treba davati samo ako temperatura poraste iznad 38 C.

U razdoblju rehabilitacije, oticanje sluznice. U tom smislu, dijete osjeća poteškoće disanja 2-3 dana. Prema preporuci liječnika, možete koristiti vazokonstriktorske lijekove. Prikazuju se u obliku spreja ili kapi. Često imenuje ukapavanjem u nos fiziološkom otopinom. Učestalost korištenja -3-4 puta dnevno. U slučaju krvarenja nakon operacije, obratite se liječniku. Preostali dijelovi adenoidnog tkiva zahtijevaju ponovno struganje nazofarinksa.

Navika djeteta da diše kroz usta, koja je imala vremena razviti se s adenoidima. traje i nakon uklanjanja. Da biste to ispravili, predviđen je niz vježbi koje je razvio akademik Sergej Beshapochny.

Vježbe za trening nosnog disanja nakon uklanjanja adenoida

Trening se preporuča izvesti ujutro i navečer tijekom 20-25 minuta. Prostor mora biti prozračan i svjež. Opterećenje treba stalno povećavati, počevši s 3-4 ponavljanja vježbe. Svakih 5 dana broj ponavljanja se povećava, na kraju do 10-15.

Kompleks uključuje vježbe:

Pripremni tip; Razvijanje ramenog pojasa i vratnih mišića; Vježbanje pravilnog disanja; Omogućavanje oporavka disanja kroz nos; Trening mišića perioralnog područja.

Pravilna organizacija postoperativnog razdoblja nakon uklanjanja adenoida kod djece omogućuje ubrzanje oporavka tijela i ispravljanje nepravilnog disanja.

Hvala vam što ste čitali. Uzmi dar!

Povezani postovi:

Izvori: http://infogorlo.ru/ad/posleoperatsionnyj-period-u-detej-posle-udaleniya-adenoidov.html, http://lechenierebenka.ru/lechenie-rebenka/posle-udalenija-adenoidov-u-rebenka. html, http://surgeryzone.net/medicina/3040101/posleoperacionnyj-period-posle-udaleniya-adenoidov-u-detej.html

Još nema komentara!

Ključni zadatak postoperativne terapije je stvaranje optimalnih uvjeta za najbržu regeneraciju mukoznog epitela na mjestu operiranog tkiva. Kako bi se ubrzao oporavak nakon uklanjanja adenoida kod djece, potrebno je strogo slijediti sve medicinske recepte u postoperativnom razdoblju.

Inače, razvoj komplikacija koje uključuju pogoršanje dobrobiti djeteta nije isključen. Nakon adenotomije, fokus je na liječenju, učvršćivanju, vježbama disanja i prehrani. Unutar 2-3 sata nakon izrezivanja hipertrofiranog ždrijela tonzila, dijete se otpušta kući. No, kako bi se spriječilo postoperativno krvarenje i septička upala nazofarinksa, roditelji bi trebali osigurati da se blagi režim promatra sljedeća dva do tri tjedna.

Prvi sati nakon adenotomije

Adenotomija je kirurški zahvat u kojem liječnik ORL uklanja hiperplastično limfno tkivo u nazofarinksu. Unatoč činjenici da operacija traje malo vremena, nakon izrezivanja adenoidne vegetacije, rizik od septičke upale sluznice i postoperativnog krvarenja povećava se mnogo puta. Odmah nakon adenotomije pacijenti se prebacuju u opće odjeljenje, gdje specijalist nadzire njihovo zdravstveno stanje 2-3 sata.

Da bi se spriječila aspiracija krvi, nakon operacije, potrebno je učiniti sljedeće:

stavite pacijenta na krevet i okrenite ga na stranu; stavite ručnik ispod glave, u kojem će bolesnik iskapati sluz i krv; na lice nanesite gazu namočenu u hladnu vodu.

3 sata nakon operacije otorinolaringolog treba provesti faringoskopski pregled kako bi procijenio stanje nazofaringealne sluznice. U nedostatku krvarenja i ozbiljnog oticanja tkiva na stražnjem dijelu hipofarinksa, pacijent se otpušta iz bolnice.

Važno je! Tijekom sljedeća 2 tjedna operirano dijete treba odvesti na pregled kod liječnika ORL.

Imajte na umu roditelje

U postoperativnom razdoblju potrebno je pažljivo pratiti stanje djeteta i slušati njegove zdravstvene tegobe. Pravovremeni poziv stručnjaku može spriječiti razvoj ozbiljnih postoperativnih komplikacija. Tijekom polumjeseca roditelji bi trebali pratiti ne samo prehranu pacijenta, već i poštivanje benignog režima:

eliminirati iz prehrane hranu koja iritira sluznice ENT organa; ograničiti fizički napor, jer to može dovesti do krvarenja; strogo slijedite terapiju lijekovima i koristite vazokonstriktorne preparate koje preporuča stručnjak; odbijaju koristiti antipiretik, koji uključuje acetilsalicilnu kiselinu; Redovito provjetravajte prostoriju i koristite ovlaživače.

Važno je! Nakon operacije, ne možete dati djetetu "Aspirin" da smanji temperaturu, jer razrjeđuje krv i može uzrokovati krvarenje.

Tijekom dana nakon adenotomije, porast temperature do subfebrilnog povišenja nije isključen. Nepoželjno je koristiti antipiretike za uklanjanje hipertermije, jer je to potpuno normalna reakcija tijela na operaciju. Ali ako subfebrilna groznica traje sljedeća 3-4 dana, obratite se liječniku. To može ukazivati ​​na razvoj upale u operiranim tkivima.

hrana

Poštena dijeta jedna je od ključnih komponenti postoperativne rehabilitacije. Uklanjanje adenoida dovodi do oticanja tkiva, što povećava rizik od ozljeda sluznice. Da bi se spriječilo oštećenje cilijarnog epitela u laringo ždrijelu, potrebno je napustiti uporabu začinjene i čvrste hrane najmanje 2 tjedna.

U prvim danima nakon adenotomije, trebate ograničiti konzumaciju ljutih i toplih namirnica, jer one mogu izazvati iritaciju sluznice ždrijela.

Sljedeće namirnice trebaju biti uključene u prehranu:

kaše od voća i povrća; mesne juhe i biljne esencije; zobena kaša i griz; kuhane juhe i kotleti.

Nakon svakog obroka preporuča se ispiranje grla bujonima na bazi ljekovite kamilice, hrastove kore ili kadulje. Sastoje se od hlapljive proizvodnje, koja inhibira razvoj patogenih bakterija, što sprječava razvoj septičke upale u operiranim tkivima.

Zabranjeni proizvodi

Iracionalna prehrana ne samo da može uzrokovati upalu, već i izazvati razvoj apscesa u paratonsilarnom i ždrijelom području. Čak i ako dijete zahtijeva uobičajenu prehranu, ne smijete se prepuštati njegovim hirovima, jer to može dovesti do neželjenih posljedica. Preporučuje se isključiti vruće začine, topla jela, gazirana pića i neprirodne sokove iz jelovnika.

Boje hrane uzrokuju alergijske reakcije u operiranim tkivima, što dovodi do smanjenja lokalne imunosti i edema sluznice.

Unutar 10 dana nakon adenotomije nije poželjno koristiti sljedeće proizvode:

konzervirano i ukiseljeno povrće; slastice (slatkiši, kolači, pite); konzervirana riba i gulaš; kiselo voće i povrće.

Konditorski proizvodi predstavljaju najveću opasnost za zdravlje djeteta. Sadrže veliku količinu šećera, koji su prikladan supstrat za razvoj piogenih bakterija.

Vježbe disanja

Dišna gimnastika jedan je od najučinkovitijih načina za vraćanje normalnog nosnog disanja nakon adenotomije. Nastava se održava svakodnevno 1-2 tjedna nakon operacije. Tijekom gimnastike morate uzeti u obzir nekoliko važnih preporuka:

u vrijeme povećanja opterećenja dišnog sustava (koljena, čučnjevi), dijete mora duboko udahnuti; kada opuštaju mišiće i razrjeđuju ruke u stranu, udišite; izdisanje i udisanje ne smiju biti oštri.

Dišne vježbe počinju raditi 5-6 dana nakon adenotomije. Vremenom se opterećenje povećava kako bi se ubrzala obnova funkcionalne aktivnosti nazofarinksa. Koje se vježbe mogu izvoditi u razdoblju nakon uklanjanja adenoida?

za abdominalno disanje: uspravite se, ruke raširene duž tijela; izdahnite polako tako da se gornji dio trbušnog zida uvlači u trbuh; za disanje u prsima: duboko udahnite kroz nos tako da se stanica prsnog koša uzdigne i stomak povuče; zadržite dah 2-3 sekunde, izdišite polako kroz nos; za potpuno disanje: polako udahnite kroz nos, ispupčite trbuh prema naprijed; na uzdisati, povući u trbuh, maksimalno "komprimiranje" u prsima.

Nemoguće je izvoditi vježbe disanja s razvojem bolesti dišnog sustava, jer će to samo pogoršati zdravlje djeteta.

Svaka vježba mora se izvesti najmanje 10-15 puta zaredom u tri seta. Ako se dijete žali na vrtoglavicu, odvojite nastavu za 2-3 dana.

Moguće posljedice adenotomije

Odlučivši se za operaciju, roditelji bi trebali biti svjesni mogućih posljedica adenotomije. Nepoštivanje pravila rehabilitacijske terapije dovodi do razvoja lokalnih komplikacija. Uobičajene postoperativne komplikacije uključuju:

krvarenje iz nosa - nepostojanje vazokonstriktivnih lijekova dovodi do krvarenja iz nosa, što povećava rizik od aspiracije krvarenja i opstrukcije pluća; laringofaringealna upala - nepravilna sanacija ždrijela s antiseptičkim otopinama dovodi do razvoja gnojne upale, čiji nepravovremeni zastoj dovodi do razvoja opstruktivnog ili paratonsilarnog apscesa;

Zabranjeni proizvodi

Iracionalna prehrana ne samo da može uzrokovati upalu, već i izazvati razvoj apscesa u paratonsilarnom i ždrijelom području. Čak i ako dijete zahtijeva uobičajenu prehranu, ne smijete se prepuštati njegovim hirovima, jer to može dovesti do neželjenih posljedica. Preporučuje se isključiti vruće začine, topla jela, gazirana pića i neprirodne sokove iz jelovnika.

Boje hrane uzrokuju alergijske reakcije u operiranim tkivima, što dovodi do smanjenja lokalne imunosti i edema sluznice.

Unutar 10 dana nakon adenotomije nije poželjno koristiti sljedeće proizvode:

konzervirano i ukiseljeno povrće; slastice (slatkiši, kolači, pite); konzervirana riba i gulaš; kiselo voće i povrće.

Konditorski proizvodi predstavljaju najveću opasnost za zdravlje djeteta. Sadrže veliku količinu šećera, koji su prikladan supstrat za razvoj piogenih bakterija.

Vježbe disanja

Dišna gimnastika jedan je od najučinkovitijih načina za vraćanje normalnog nosnog disanja nakon adenotomije. Nastava se održava svakodnevno 1-2 tjedna nakon operacije. Tijekom gimnastike morate uzeti u obzir nekoliko važnih preporuka:

u vrijeme povećanja opterećenja dišnog sustava (koljena, čučnjevi), dijete mora duboko udahnuti; kada opuštaju mišiće i razrjeđuju ruke u stranu, udišite; izdisanje i udisanje ne smiju biti oštri.

Nakon operacije uklanjanja adenoida, pacijent je otpušten iz bolnice. Vrijeme nakon pražnjenja jednako je važno kao i sama operacija. Glavno je daljnje pravodobno poštivanje preporuka o vođenju aktivnosti koje se temelje na praćenju zdravlja djeteta i pravilnoj prevenciji bolesti.

Postoperativno razdoblje

Adenoidi - najčešća bolest u djece od 3 do 7 godina

Posebnu pozornost treba posvetiti prehrani, dnevnom režimu i stvrdnjavanju.

Ovisno o operaciji, svako će dijete imati različito razdoblje oporavka. Male operacije (na primjer, adenotomija) su posebne u tome što se ne predviđa daljnje pridržavanje mirovanja. Međutim, jedan od odraslih (majka, baka ili osoba koja brine) mora održavati stalni nadzor. Kod kuće je važno stvoriti uvjete kako bi dijete moglo slijediti strogi režim.

Kada je dijete kod kuće nakon bolnice, mora očistiti čistu posteljinu, provetriti sobu i pustiti da se malo zagrije, ako je potrebno, smanjiti jaku svjetlost. Ako je liječnik propisao mjerenje temperature, to treba učiniti ujutro od 7 do 9, a navečer od 18 do 20 sati. Potrebno je zabilježiti sva očitavanja temperature. Ako je temperatura premašila 38 ° C, vrijedi se poslužiti antipiretikom.

Nakon nekoliko ambulantnih operacija, rođaci često žure pokupiti dijete iz bolnice. No, treba imati na umu da bi se, kako bi se spriječilo oticanje, na mjesto rane nanijeti obloga od hladne vode ili pak na ledu. U prvim danima postoperativnog razdoblja u sinusima se može pojaviti oticanje gornjeg kapka, pa je potrebno pratiti oči djeteta. ako se pojavi oteklina, isperite oči toplom otopinom albucida (20%). Postupak se obavlja kod kuće i siguran je.

Što bi se pacijent trebao sjetiti nakon operacije?

Nakon operacije, bolesnika treba nadzirati pedijatar.

Nakon operacije, bolesnika treba nadzirati pedijatar. Ne biste se trebali fizički pretvarati, dugo ostati na suncu i plivati. Potrebno je pratiti dnevni režim i uključivati ​​dnevnu spavanje (oko 2 sata). Dijeta također treba promatrati: ograničiti uporabu začinjenih, prženih i mesnih jela. Dopušteno je jesti sok od mrkve (pola šalice ujutro), kefir (1 šalica ujutro i navečer); žitarice: heljda, griz, zobena kaša; jaja (1 kom. dnevno), svježi sir, povrće. Nakon 7 dana nakon operacije možete jesti parne kotlete, kuhanu jetru, mesne juhe i ribu. Možete konzumirati voće u neograničenim količinama. Nakon nekog vremena možete početi učvrstiti tijelo i posjetiti sanatorij.

Ako je u klinici provedena operacija uklanjanja adenoida, dopušteno je uzeti dijete u roku od nekoliko sati nakon zahvata u ORL liječniku. Ali to je dopušteno kada u selu postoji mjesto medicinske njege.

Kako bi se spriječilo krvarenje koje se može pojaviti nakon operacije, dijete se mora pridržavati mirovanja tijekom prvog dana, au sljedećih nekoliko dana ograničiti se na tjelesnu aktivnost (tjelesni odgoj, igre na otvorenom itd.). Ne možete se pregrijati, uzeti zajedničku kupaonicu i ostati u kadi. Trebali biste usaditi kapljice vazokonstriktora (1-2% otopine efedrina, 2% otopine protargola ili 0,05% otopine naftizina) dva ili tri puta dnevno. U prvih nekoliko dana, hranjiva i topla jela treba isključiti iz prehrane.

Prostorija u kojoj se dijete nalazi mora biti čista, dobro prozračena i čišćenje obavljeno na mokri način. Ako dođe do krvarenja, potrebna je hitna hospitalizacija po mogućnosti u ORL odjelu gdje je operacija obavljena.

Ako se nakon operacije pojavi nazalizam, vrijedi zatražiti pomoć logopeda. U slučaju dužeg disanja s nosom nakon adenotomije, dijete treba pokazati kirurgu koji je operiran na njemu. Mnoga djeca nakon uklanjanja adenoida dišu kroz usta, a teško je disati s nosom. U ovom slučaju postoje neke posebne vježbe koje pomažu ojačati dišne ​​mišiće i osloboditi dijete od navike disanja kroz usta. Takva gimnastika izvodi se pod nadzorom liječnika ili specijaliste fizioterapije, ili kod kuće nakon određenih preporuka.

Respiratorne vježbe u postoperativnom razdoblju

Dišna gimnastika je vrlo važna u procesu regeneracije tijela.

Ove se vježbe preporučuju u jutarnjim satima (prije doručka) i navečer (nakon večere) za 20 minuta. Prostor za to treba dobro prozračiti.

Prvo, vježbe se provode 3-4 puta svaka po 5-6 dana. Zatim biste trebali povećati opterećenje do 12-15 puta.

Pri ispunjavanju treba uzeti u obzir sljedeća pravila: kada se dijete savije u stranu, naprijed, čučne, onda je potrebno izdisati. Kada su ruke podignute ispred vas ili proširene u stranu, uzima se dah. Kada podižete ruke ispred sebe, gore i dolje - izdahnite.

Početne vježbe

Položaj nogu je u širini ramena, glava je nagnuta unatrag, ruke su u struku. Polako udahnite ustima, spustite donju čeljust, a zatim izdahnite nosom (podignite donju čeljust). Ponovite vježbu 5-6 puta. Postavite noge zajedno. Za podizanje na prste, podignite ruke - udišite, spustite ruke - napravite izdah. Napravite vježbu do 12-15 puta.

Vježbe za rameni pojas i mišiće vrata

Glava i torzo se drže ravno, ramena su lagano naslonjena i spuštena, položaj nogu je u širini ramena. Ruke uz tijelo, glava nagnuta u prsa. Spread ruke na stranu, i glavu natrag. Ponovite vježbu 10-15 puta. Stavite glavu na desno rame, a zatim je pomaknite ulijevo. Udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta. Ponovite 12 puta. Ruke za "zaključavanje" iza leđa, polako nagnite glavu unatrag i postupno otvorite usta, udišući i udišući nos. Vježba 10-15 puta. Izvodite kružne pokrete glave naizmjence u oba smjera 12-15 puta.

Trening disanja

Za potpuno disanje. Uzmite početnu poziciju kao u prethodnoj skupini vježbi. Udahnuti dugo kroz nos, ispupčati trbuh, a zatim proširiti prsa. Izvadite nos, učinite suprotno: smanjite prsa, a zatim povucite u želudac. Broj ponavljanja - 10-15 puta. Za disanje u prsima. Izdisati, a nakon toga dugu nosnu udisati. Istovremeno će se povećati prsa, a želudac će biti uključen. Uz nazalni izdisaj, sve će biti u suprotnom redoslijedu. Ponovite 15 puta. Za abdominalno disanje. Izdisati, a nakon toga - dugačak nosni udisaj. U ovom trenutku trebate gurati želudac. Dok izdišete, prednji dio trbušnog zida će se povući. Vježbajte do 15 puta.

Vježbe disanja u nosu

Zauzmite stojeći položaj, noge malo razdvojene, ruke na šavovima. Polako podignite ruke s dlanovima prema vrhu prema unutra, dok udahnete, a zatim spustite ruke kroz bočne strane, čineći izdisaj. Disanje se obavlja samo kroz nos. Tijekom vježbe morate savijati leđa i prsa. Vježbajte 10-15 puta. Stavite noge zajedno, položite ruke uz tijelo i obavite brze duboke čučnjeve. U tom slučaju, ruke se moraju povući naprijed s dlanovima prema dnu i izdisati, te ispraviti, udisati. Ponovite vježbu 5-6 puta. Razrijedite noge. Polako se okrećite udisanjem i izdisanjem kroz jednu nosnicu, a drugu pritisnite prstom. Usta su zatvorena za vrijeme izvođenja. Učinite 5-6 puta. Uzmi stojeći položaj, noge zajedno. Stisnite nos prstima. Glasom glasno izbrojite do 10. Zatim duboko udahnite i potpuno izdahnite, dok zatvarate usta. Vježbajte 5-6 puta. Trčati na mjestu na čarapama, podižući koljena visoko. Disanje može biti proizvoljno. "Pokreni" nekoliko minuta.

Provođenje svih gore navedenih vježbi u trajanju od jedan i pol do dva mjeseca pridonosi poboljšanju disanja nosa i brzom oporavku djetetova tijela.


Pročitajte Više O Kašalj

Zapaljenje plućne maramice

Octenisept sprej za nos - upute za uporabu

Zapaljenje plućne maramice

Uzroci upornog tinitusa, zvonjenja u glavi

Zapaljenje plućne maramice

Kronični tonzilitis - kompenzirani oblik