Pregled: Aqualor Soft Shower Nose Spray - prebačen s Aquamarisa na Aqualor i vrlo zadovoljan

Sprej za nos Aqualor Soft Počeo sam kupovati tuš relativno nedavno, nešto više od šest mjeseci, a ranije u našoj opremi za prvu pomoć živio je vrlo skupi analog Aquamarisa. Od samog rođenja naše kćeri je Aquamaris kapi (10 ml za 160 rubalja), onda je Aquamaris sprej (30 ml za 260 rubalja), a tek nedavno smo se prebacili na ekonomičniju verziju Aqualor Soft Douche (120 ml za 300 rubalja), Razlika u cijeni je očita: gotovo za isti novac imamo 4 puta više volumena!

Kutija u Aqualoreu je svijetla, privlači pozornost u prozorima i velika je veličina. Na paketu su sve potrebne informacije:

Aqualor se može koristiti za djecu od 6 mjeseci u higijenske svrhe, kao i za prevenciju i kompleksno liječenje ARVI. Na račun starosti od 6 mjeseci, mislim da je proizvođač uzbuđen.

Sprej se nalazi u spremniku s prikladnom mlaznicom za raspršivanje.

Mlaznica se može lako ukloniti i oprati, ako je potrebno.

Kako pravilno koristiti Aqualore, kao i druge informacije, navedeno je u uputama:

Moja kći je stara 2,5 godine, pa je nagovaram da nagne glavu u stranu, kao što je prikazano na slici s ujakom. Kao i kod drugih sprejeva i kapljica morske vode, morate biti oprezni i nemojte pretjerivati, jer s jakim pritiskom i velikim količinama vode možete bezbrižnom morskom vodom voziti sline u uši i dobiti otitis.

Aqualor često koristimo: za nosnu higijenu, kao i za kompleks liječenja vječnih bala kod moje kćeri (zbog adenoida), uvijek ispirem dijete prije ukapavanja različitih kapi (za bolji učinak).

Ne mogu reći da je moja kćer oduševljena ispiranjem nosa s Aqualoreom, ali vidim da je nakon zahvata nos potpuno očišćen i počinje disati. Unatoč velikoj količini balončića, trošimo ga vrlo brzo, jer se često razbolimo i koristimo ga najmanje tri puta dnevno, pa je skupo. Unatoč cijeni, jako mi se sviđa Aqualore i mislim da ću ga kupiti više od jednom.

Softver Aqualore

Softver Aqualore: upute za uporabu i recenzije

Latinski naziv: Aqualor Soft

ATX kod: R01AX10

Aktivni sastojak: morska voda (morska voda)

Proizvođač: Laboratories Cheminu (Francuska), IS LAB (Francuska), Auren Laboratories AB (Švedska)

Aktualizacija opisa i fotografija: 10/23/2018

Cijene u ljekarnama: od 207 rubalja.

Aqualor soft je preparat za higijensku njegu, prevenciju i liječenje bolesti nosne šupljine i nazofarinksa.

Oblik i sastav otpuštanja

Aqualor soft se proizvodi u obliku spreja za nos: bistra tekućina bez boje (125 ml u metalnoj posudi s unutarnjim antiseptičkim premazom, tekućina je pod tlakom, u kartonskom snopu nalazi se 1 cilindar).

Sadržaj boce: prirodna sterilna morska voda s izotoničnom koncentracijom soli od 9 g po litru i konzervirane tvari i elementi u tragovima kao što su Na, K, Fe, Mg, Ca, Se, Cl, Zn, Cu, itd.

Farmakološka svojstva

farmakodinamiku

Mehanizam djelovanja Aqualore softvera temelji se na ljekovitim svojstvima morske vode, bogate aktivnim tvarima i elementima u tragovima. Stimulirajući zaštitnu funkciju cilijarnog epitela, ona održava normalno fiziološko stanje nazalne i nazofaringealne sluznice.

Zahvaljujući prskanju (ispiranju), svi dijelovi nosne šupljine i nazofarinksa temeljito se operu, aktivno čiste ne samo od sluzi, kore i prljavštine, već i od alergena, bakterija i virusa. To povećava lokalnu imunost i otpornost na patogene bakterije i viruse.

Osim toga, Aqualore softver:

 • ublažava iritaciju, smanjuje oticanje;
 • olakšava disanje nosa, pruža hidratantni i protuupalni učinak;
 • pomaže ubrzati proces zacjeljivanja i obnovu sluznice nakon kirurških zahvata u nosnoj šupljini i paranazalnih sinusa;
 • smanjuje vjerojatnost različitih komplikacija.

Korištenje lijeka u sklopu kompleksne terapije omogućuje povećanje biodostupnosti i terapijskog učinka vazokonstriktora, antibakterijskih, antialergijskih i drugih lijekova namijenjenih primjeni na sluznicu nosne šupljine i nazofarinksa. Time se smanjuje potreba za češćom upotrebom, mogućim nuspojavama, razdobljem liječenja.

Profilaktička primjena spreja od strane pušača, vozača vozila, osoba u prostorijama s centralnim grijanjem ili radnom klimom, u nepovoljnim okolišnim ili posebnim klimatskim uvjetima, omogućuje uklanjanje iritacije sluznice nosa i nazofarinksa.

Indikacije za uporabu

Prema uputama, Aqualore Soft je indiciran za navodnjavanje i ispiranje nosne šupljine, uključujući one s posebno osjetljivim i ozlijeđenim sluznicama:

 • prevencija i kompleksno liječenje akutnih i kroničnih upalnih bolesti nosne šupljine, paranazalnih sinusa i nazofarinksa infektivne, alergijske ili atrofične geneze: rinitis, subatrofni rinitis (suha sluznica), adenoidi, sinusitis (uključujući sinusitis), alergijski i vazomotorni rinitis;
 • prevenciju akutnih respiratornih virusnih infekcija i gripe tijekom epidemiološkog razdoblja;
 • priprema sluznice nosa za uporabu drugih lijekova;
 • dnevna higijena nosne šupljine u nepovoljnim uvjetima okoline.

kontraindikacije

Upotreba Aqualore Softa za liječenje i prevenciju djece mlađe od 0,5 godina je kontraindicirana.

Upute za uporabu softvera Aqualore: metoda i doziranje

Sprej namijenjen za intranazalnu uporabu.

Za ispiranje nosa kod djece mlađe od dvije godine, dijete se mora staviti na stranu, vrh balona umetnuti u nosni prolaz, a nakon pritiska prskalice, nosna šupljina se ispire nekoliko sekundi. Nakon što je stavio dijete, potrebno je očistiti nosni tok, uključujući i njegovo samostalno puhanje. Ako jedno pranje nije dovoljno, postupak se može ponoviti. Zatim stavite dijete na drugu stranu i provedite sličan postupak s drugim nosnim prolazom.

Pranje nosa u bolesnika starijih od dvije godine obavlja se u položaju sjedenja ili stajanja. Nagnuvši glavu u stranu, postupak se izvodi naizmjenično za svaki nosni prolaz. Nakon pažljivog navodnjavanja dobro bi se raznio nos. Ispiranje treba nastaviti sve dok ne dođe do disanja kroz nos.

Preporučena učestalost navodnjavanja po danu:

 • dnevna higijena i prevencija: 2-3 puta;
 • tretman: 4-6 puta. Kada se koristi kao dio složene terapije, navodnjavanje nosne šupljine pomoću programa Aqualo treba provesti prije drugih sredstava za lokalnu uporabu.

Nuspojave

Neželjeni efekti u pozadini primjene Aqualore softvera nisu instalirani.

predozirati

Simptomi predoziranja nisu uspostavljeni.

Posebne upute

U postoperativnom razdoblju primjena lijeka mora biti usklađena s liječnikom.

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Nema ograničenja za uporabu tijekom trudnoće i dojenja.

Koristite u djetinjstvu

Prikazuje uporabu za djecu stariju od 0,5 godina.

Interakcije lijekova

Upotreba lijeka indicirana je istodobnim imenovanjem antibiotika, vazokonstriktora, antialergijskih i drugih lijekova za lokalnu i sustavnu uporabu.

analoga

Analozi programa Aqualore su: Aqua Maris, vlaženje bez soli, dupin, marimer, AquaMax, salin, fiziomer.

Uvjeti skladištenja

Čuvati izvan dohvata djece.

Čuvati na sobnoj temperaturi.

Rok trajanja - 3 godine.

Uvjeti prodaje u ljekarni

Otpušta se bez recepta.

Pregledi programa Aqualore

Recenzije o Aqualore softveru su uglavnom pozitivne. Lijek ima brzi terapijski učinak u liječenju rinitisa, čisti nazofarinks, jednostavan je za uporabu, učinkovit u sprječavanju kongestije nosa.

Prirodni sastav pridonosi dobroj podnošljivosti lijeka. Primijećeno je u sastavu sprej-konzervansa, mogućnost upotrebe u razdoblju gestacije i dugi vijek trajanja nakon otvaranja boce.

Među nedostacima, mnogi ukazuju na visoku cijenu, snažan pritisak tuša kada prskaju u nos kod djece i nekompatibilnost mlaznice za nosne prolaze u dojenčadi.

Cijena za Aqualore softver u ljekarnama

Cijena za Aqualor softver za 1 bocu može biti 415 rubalja.

Aqualore tuš: sastav, vrste i upute za uporabu

Liječnici preporučuju ispiranje nosnih prolaza prije korištenja kapi za liječenje prehlade. Najbolje je to učiniti s morskom vodom, koja danas dolazi u obliku raznih sprejeva. Aqualor sprej je prikladno, sigurno i učinkovito sredstvo za pranje nosa, liječenje rinitisa i sprječavanje kongestije nosa.

Sastav i farmakološka svojstva

U uputama za uporabu proizvođači tvrde da je sastav Aqualorea potpuno prirodan. Morska voda za proizvodnju lijeka uzima se u Atlantiku, što je ekološki prihvatljivo. Osim toga, sve aktivne tvari i elementi u tragovima u morskoj vodi čuvaju se u spreju.

Zbog te kompozicije Aqualore ima sljedeća svojstva:

 1. Pažljivo i aktivno čisti nazofarinks i nosne prolaze, istovremeno uklanjajući sluz, kongestiju, alergene, čestice prašine.
 2. Olakšava iritaciju, upalu i hidratantni učinak.
 3. Povećava terapijski učinak vazokonstriktora i antibakterijskih kapi. Smanjuje njihovu potrošnju i ograničava pojavu nuspojava.
 4. Doprinosi brzom oporavku sluznice u nazofarinksnoj šupljini.
 5. Povećava lokalni imunitet.
 6. Sprečava pojavu komplikacija nakon operacije paranazalnih sinusa, nazalnih i usnih šupljina.
 7. Aktivno pomaže zaštitnu funkciju cilijarnog epitela.
 8. Održava fiziološko stanje nazofaringealne sluznice.
 9. Smanjenje oticanja sluznice u nazofarinksu pomaže u vraćanju zdravog disanja.

Obrazac za izdavanje

Svi lijekovi iz linije Aqualore dostupni su u obliku sprejeva i kapi za nos. S druge strane, sprejevi se mogu prodavati:

 1. U sprejevima - tuš.
 2. U limenkama s mlaznicom za prskanje mlazom.

Aqualore tuš je vrlo pogodan za liječenje djece.

Na mjestu primjene Aqualore se dijeli na sprej za nos i grlo. Spray može biti "džep" u samo 50 ml volumena ili do 200 ml.

Indikacije za uporabu

Aqualoor sprej je namijenjen za uporabu u sljedećim uvjetima i bolestima:

 1. Dnevna higijena nosa i nazofarinksa.
 2. Prevencija i kompleksna terapija upalnih bolesti usne šupljine, nazofarinksa, nosa, paranazalnih sinusa, koje su akutne ili kronične.
 3. Sprječavanje prehlade.
 4. Prevencija komplikacija nakon operacije ili medicinskih postupaka u nazofarinksnoj šupljini.
 5. Kombinirana terapija SARS-a i gripe.
 6. Parodontitis, gingivitis, stomatitis, laringitis, faringitis.
 7. Subatrofični rinitis ili suhoća nosne sluznice.
 8. Sinusitis, rinitis, adenoiditis i sinusitis u akutnom ili kroničnom obliku.

Aqualore sprej s hladnoćom

Prskanje tuša pažljivo obrađuje nosne prolaze, pripremajući ih za primjenu lijekova u obliku kapi, masti ili sprejeva. Navodnjavanje tušem je produktivno za zaštitu od širenja infekcija i za čišćenje nosnih prolaza prije operacije.

Kod adenoida i sinusa kod djece

Morska sol pomaže u učinkovitom čišćenju nosnih prolaza iz gnojnih izlučevina i eliminira nadutost sluznice. Međutim, moguće je učinkovito izliječiti sinusitis i adenoiditis samo u složenom liječenju, koristeći Aqualore i antibakterijske lijekove.

S alergijama

Lijek je koristan za ljude sklon alergijske manifestacije tijekom leta pelud i cvjetnice. Svakodnevno pranje nosa i grla Aqualore sprejom smanjuje kihanje, svrab i lošu prehladu. Navlaživanje i omekšavanje sluznice, sprej-tuš brzo ispire čestice alergena, što ga čini učinkovitim u liječenju alergijskog rinitisa koji se promatra tijekom cijele godine.

kontraindikacije

Jedina kontraindikacija za korištenje Spray Aqualora je individualna netolerancija na soli morske vode. Ostali kontraindikacije lijek nije. Mogu ga koristiti trudnice i dojilje, djeca od šest mjeseci života i osobe s bilo kakvim kroničnim bolestima unutarnjih organa.

Vrste Aqualorea

Postoji pet vrsta Aqualore za nos i sprej s posebnom mlaznicom, dizajniran za rukovanje grlom.

Softver Aqualore

Oblik doziranja ne sadrži vanjske aditive, ima štedljiv učinak i izotoničnu koncentraciju. Softver Aqualor Spray dostupan je s posebnim tušem, kroz koji se odvija lagano navodnjavanje nazofaringealne sluznice. Može se koristiti za djecu od šest mjeseci i odrasle osobe.

Bez konzervansa, dio Aqualor meke morske vode vlaži sluznicu i prikladan je za dugotrajnu uporabu u različitim vrstama alergijskog rinitisa. Osim toga, vrlo je učinkovit u sinusitisu, adenoiditisu, sinusitisu i drugim upalnim i infektivnim procesima u nosnoj šupljini.

Dnevna higijena podrazumijeva korištenje Aqualor spreja u spreju svakog jutra i večeri. Za profilaktičke svrhe lijek se koristi od jedan do tri puta dnevno. Kod liječenja, nosni prolazi se prskaju dva do četiri puta dnevno sprej. Za hitnu profilaksu, koja se provodi u kontaktu s pacijentima s SARS-om, preporuča se raspršiti otopinu u svaki nosni prolaz jednu sekundu.

Aqualor mini softver je džepni oblik sredstava, koji je vrlo pogodan za korištenje na javnim mjestima i ponijeti sa sobom na cestu. Tuš sprej može učinkovito navodnjavati i ispirati nadraženu, posebno osjetljivu ili ozljeđenu nazofaringealnu i nazalnu sluznicu.

Aqualore forte

Dostupan u bočicama zapremine 125 ml, ima tuš za prskanje i namijenjen je odraslima i djeci od dvije godine. Higijensko rješenje morske vode ne sadrži aditive i konzervanse. Zbog povećane koncentracije natrijevog klorida (21g / l), Aqualore Forte osigurava:

 • čišćenje nosnih prolaza od kora;
 • drenaža upaljenih sinusa iz gnojnog sadržaja;
 • sredstva za prodiranje u dubini upale;
 • sanacija cilijarnog epitela i povratak zaštitnih funkcija.

Aqualore forte se koristi za prevenciju i liječenje rinitisa u kombinaciji s drugim lijekovima, uklanjanje prepreka iz nosnih prolaza (sluz, kore, itd.) Za njihovu apsorpciju. Lijek je neophodan kao sredstvo za pranje nosa i nazofarinksa nakon kirurških zahvata. Aqualore forte je u stanju učinkovito povećati imunitet dugotrajnih i često bolesnih ljudi.

U ljekarnama možete kupiti džep Aqualore forte mini, koji je prikladan za korištenje s jakom nazalnom kongestijom na javnim mjestima.

Aqualore forte s aloe verom i kamilicom

Dodatni lijek ima sprej-sprej i koristi se za pranje nosnih prolaza kod odraslih i djece od dvije godine. Sastav spreja, uz hipertoničnu otopinu morske vode, uključuje ekstrakt rimske kamilice i aloe vere. Zbog tog sastava djeluje protuupalno, antiseptički i regenerirajući učinak.

Raspršeni lijek, izoliran iu kombinaciji s drugim lijekovima, indiciran je za liječenje sinusitisa, sinusitisa i propadanja dišnog sustava zbog edema kroničnog infektivnog rinitisa.

Aqualore Baby

Farmakolozi su razvili posebnu formulaciju za djecu koja ne uzrokuje alergijske i druge reakcije. Možete ga koristiti od prvih dana života djeteta. Dostupan Aqualor za djecu u obliku spreja i kapi.

Sprej se koristi za navodnjavanje i ispiranje nosnih šupljina, što bebi osigurava slobodno disanje. Može se koristiti glava tuša bez straha, jer ima restriktivni prsten, koji isključuje ozljedu djetetove sluznice.

Aqualore Baby kapi namijenjene su nemirnim bebama koje imaju problema s navodnjavanjem i pranjem u nosu. Prema uputama za uporabu u svakom nosnom prolazu preporuča se zakapati dva do četiri puta dnevno, jednu ili dvije kapi. Trajanje korištenja sredstava nije ograničeno.

Aqualor se koristi za djecu kao dnevna higijena, kao preventivna mjera i za liječenje svih oblika upalnih bolesti nosa, nazofarinksa i sinusa kod djece od prvih dana života.

Aqualore standardi

Otopina iz morske vode ne sadrži konzervanse, dostupna je u obliku spreja u boci, koja je opremljena mlaznim dozatorom. Struja preparata koja ulazi u nosne prolaze može se nositi s prometnim gužvama nastalim iz mukoznih izlučevina. Nakon toga, lagani pritisak omekšava i ispire suhe kore, prodirući dalje u paranazalne sinuse. Ovaj učinak je vrlo važan u liječenju bolesti čiji su simptomi obilni debeli sluzi.

Aqualore grlo

Sastav lijeka, osim morske vode, uključuje ekstrakt kamilice i aloe vere. Primjenjuje se na djecu od šest mjeseci starosti i odrasle osobe. Ima trostruki učinak:

 • uklanja škakljanje i upalu grla;
 • smanjuje oticanje grla;
 • potiče proces ozdravljenja.

Dostupno u bočicama od 125, 100 ml i mini bočicama od 50 ml. Na cesti je prikladno uzeti džepni oblik spreja i koristiti na javnim mjestima.

Indikacija za uporabu lijeka je sveobuhvatno liječenje i prevencija prehlada i virusnih bolesti, priprema i oporavak nakon operacije u stomatologiji i otorinolaringologiji.

Upute za uporabu sprej Aqualore grlo preporuča uzimanje kao preventivnu mjeru svako jutro i navečer nakon pranja zubi, uz jedno ubrizgavanje.

Aqualor - upute za uporabu za djecu

Djeca starija od dvije godine mogu prati ili navodnjavati nosne prolaze kako u ležećem položaju tako iu sjedećem položaju. Za provedbu postupka potrebno je:

 1. Okrenite glavu djeteta u stranu i umetnite vrh bočice u gornji nosni prolaz.
 2. Pritisnite dozator nekoliko sekundi, ispirući nosnu šupljinu.
 3. Pomogni bebi da mu raznese nos.
 4. Provedite sličan postupak s drugačijim nosnim prolazom, prethodno ste okrenuli glavu djeteta u drugom smjeru.

Za djecu mlađu od dvije godine, lijek leži u ležećem položaju:

 1. Položite dijete na stranu i nježno umetnite vrh u pramac koji se nalazi na vrhu.
 2. Isperite nosnu šupljinu dvije sekunde.
 3. Uklonite ostatke tekućine s aspiratorom. Ako je dijete sposobno, onda mu pomogni da mu raznese nos.
 4. Iste akcije provesti s drugim nosnim tečajem, prije toga okrećući dijete na drugu stranu.

Ako je potrebno, postupak se može ponoviti. Preporučuje se da se mlaznica prije svake upotrebe obradi otopinom etilnog alkohola ili opari kipućom vodom. To je potrebno kako bi se izbjegla ponovna infekcija.

Držite Aqualo sprej daleko od djece. Temperatura zraka za njeno skladištenje treba biti unutar + 5 + 25 stupnjeva. Ne dopustite da izravna sunčeva svjetlost uđe u balon.

Prema uputama koje se nalaze u spreju, Aqualore nema kontraindikacija, nuspojava ili ovisnosti. Međutim, prije nego što ih koristite u medicinske svrhe ne povrijediti konzultirati sa svojim liječnikom. Lijekovi, Kviks, Aqua Maris sprejevi mogu poslužiti kao klinički kolege.

Aquamaris - meki tuš

Mobilna aplikacija "Happy Mama" 4.7 Komuniciranje u aplikaciji mnogo je praktičnije!

Da, ali samo sa začepljenjem

Naravno! Samo mi se činilo da je malo okrutan u prskanju. Ali pere bolje od kapi.

Nije tuš koji nije opran. Samo kapi

Nakon kapljica, bale izlazi samo kada kihne... a onda ne uvijek. A nakon laganog tuširanja, sisam sline... ali kapljice su mekše za bebu, činilo mi se

U principu, rečeno mi je da je potrebno sisati slinu samo ako je disanje bilo vrlo teško. Ako dijete jede normalno, onda nemojte

Imamo poteškoća. (Naravno, perem se samo u hitnim slučajevima... ponekad zaspi i stavi nos... sve joj je suho u nosu... i ona se probudi u takvoj panici..

Pedijatar mi je rekao da samo podmazam dječje ulje i pamučnu krpu kako ne bi bilo suhoće.

Mnogo puta sam čuo da su za dojilje moguće samo kapi, jer su im nazalni prolazi uski, a cijelo vrijeme dok leže, sprejevi se mogu ulijevati u ušne kanale. Također sam kupila i mekani tuš, ali sam ga probala - pritisak je bio tu i ostavio ga odraslima

U ovoj dobi, samo kap Aquamarisa. Na aerosol prošao nakon 1 godine

Nema duša i sprejeva za djecu mlađu od 4 godine. Perem se samo s kapljicama slane otopine.

Do godine samo kap!

Dobro kapamo, a zatim čistimo pumpu za pranje, a dva ili tri puta dnevno

U 7 mjeseci, otitis media oprati s mekim tušem, tako da samo kapi.

Mala ne može ispirati sprej. Samo kapi.

Sprej se može prati oko 2 godine. I u sjedećem položaju, bez laganja.

Aqua Maris: nosni tuš

Morska voda, kao sredstvo pomoći pri upalama i infekcijama, poznata je već neko vrijeme. Naročito su ta svojstva poznata po vodi s mjesta s visokim sadržajem soli, kao što je npr. Jadransko more. Upravo je ta voda uključena u sastav Aqua Maris lijekova.

Sastav Aqua Marisa

Voda za pripremu se proizvodi u rezervatu biosfere Sjeverni Velebit, koji se nalazi u Hrvatskoj. S dubine od pet metara. Istraživanja su pokazala da je koncentracija minerala u njemu veća za 7-14% nego u običnoj morskoj vodi.

100 ml pripravka sadrži 30 ml sterilne prirodne vode i 70 ml samo pročišćene vode.

Kemijski sastav morske vode uključuje:

 • Magnezij i kalcij koji poboljšavaju aktivnost cilijarnog epitela, stimuliraju energetske i metaboličke procese te dodatno povećavaju otpornost nosne i nazofaringealne sluznice na agresivne učinke različitih mikroorganizama.
 • Cink i selen - imaju jedinstveno svojstvo koje pozitivno utječe na lokalnu imunost sluznice.
 • Jod je sposoban stimulirati proizvodnju nazalne sluzi i time aktivirati zaštitna svojstva nazalne membrane.
 • Natrijev klorid - ima svojstvo vlaženja sluznice i pomaže u zaštiti od isušivanja.

Što se tiče pročišćene vode, ona se dodaje kako bi se smanjio stupanj slanosti. U vodama Jadrana koncentracija soli je previsoka i iznosi 3,5-3,8%. Takva voda je vrlo agresivna i može izazvati iritaciju i suhoću sluznice.

Znanstvenici su otkrili da je za učinkovito liječenje ili prevenciju bolesti nosa i nazofarinksa optimalna koncentracija soli 2,0-2,5%, što se postiže razrjeđivanjem prirodne morske vode.

Osim toga, voda za Aqua Marisa prolazi kroz nekoliko faza pročišćavanja, uključujući i duboko, metodom bakteriološke ultrafiltracije. Zbog toga je morska voda na izlazu sterilna i može se dugo skladištiti.

Prirodna morska voda je previše slan i uz korisne tvari može sadržavati različite mikroorganizme, uključujući patogene. Stoga se ne može koristiti bez prethodnog čišćenja i uzgoja.

Mehanizam djelovanja

Ako se pojednostavi, onda je u sastavu Aqua Marisa uobičajena solna otopina, iako je također obogaćena vrijednim mikroelementima. Međutim, unatoč jednostavnosti ovog lijeka, on ima poseban mehanizam djelovanja.

Izotonična morska voda može:

 • Tanka debela sluz koja nastaje u nosnoj šupljini, što je plodno tlo za patogene bakterije.
 • Normalizirati rad vrčastih stanica nosne sluznice.
 • Da se smanji iritacija sluznice, koja može biti uzrokovana ne samo infekcijom, već i, na primjer, pušenjem, štetnom proizvodnjom, zagađenom atmosferom, a ponekad i klimatizacijom ili grijanjem.
 • Vlažite sluznicu i povećajte njenu otpornost na agresivne utjecaje okoline.

Zbog ovog složenog djelovanja Aqua Maris Dos ubrzava oporavak od raznih infekcija paranazalnih sinusa, nosne šupljine i nazofarinksa, a također povećava učinkovitost drugih lijekova. Osim toga, smanjuje rizik od komplikacija nakon operacije, na primjer, nakon uklanjanja polipa ili adenoida.

Što je tuš?

Obično se dva oblika lijeka nazivaju tuš: Aqua Maris norme i Aqua Maris baby, koji se razlikuju od drugih sredstava linije s posebnim dizajnom mlaznice.

Strogo govoreći, tuš nije točan naziv za oblik doziranja, zapravo se odnosi i na sprejeve. Jednostavno raspršivanje ne događa se na račun crpke-dozator, s kojim su druge boce opremljene, već zbog pritiska koji se javlja pri pritiskanju mlaznice na spremnik s morskom vodom.

 • Otopina se ne ispušta, kao u spreju s pumpom, već u kontinuiranom strujanju, sve dok se mlaznica ne pritisne.
 • Neprekidna struja vode ne samo da vlaži sluznicu, već je i pere, uklanja patogene bakterije, viruse, gljivice, alergene i prašinu.
 • Dok je mlaznica pritisnuta, tekućina se kontinuirano pumpa, što znači da sami kontrolirate trajanje pranja.

Između ostalog, dozirani oblici Aqua Maris razlikuju se od dobnih skupina. Aqua Maris norme prikladne su za uporabu u odraslih i djece starije od dvije godine, a Aqua Maris beba je dopuštena za uporabu u djece od tri mjeseca.

Beba Aqua Maris opremljena je posebnom anatomskom mlaznicom s zaobljenim krajem, koja uzima u obzir malu veličinu mlaznica kod beba. Osim toga, tlak mlaza u obliku djeteta je nešto manji nego kod normi Aqua Maris. Zbog toga se, unatoč istom sastavu oba sredstva, ne preporuča mijenjati.

Indikacije i značajke liječenja

Lijekovi su dostupni u dvije verzije: volumen od 150 i 50 ml. Mali volumen boce je stvoren posebno za one koji su prisiljeni nositi lijekove sa sobom. Indikacije za oba obrasca bit će iste:

 • Liječenje ili prevencija akutnih i kroničnih bolesti nosa i nazofarinksa, bez obzira na uzrok koji ih je izazvao.
 • Koristiti u složenom liječenju SARS-a, kao i prevenciji virusnih infekcija tijekom epidemije.
 • Tijekom sezone alergije na čišćenje nosne šupljine.
 • Tijekom rada u opasnim industrijama ili kada žive u područjima s nepovoljnim uvjetima okoliša.
 • Za njegu nazofarinksa, sinusa i nosne šupljine nakon operacije.
 • Za pripremu sluznice za uporabu drugih lijekova.
 • Uz dugotrajno liječenje lokalnim kortikosteroidima.

Cijela Aqua Maris serija ne sadrži boje, konzervanse ili mirise, pa se može koristiti i tijekom akutnih infekcija i alergija.

Gotovo da nema kontraindikacija za proizvode Aqua Maris, mogu se koristiti tijekom trudnoće, tijekom dojenja i male djece. Jedino ograničenje navedeno u uputama je korištenje nakon operacija. U tom slučaju, bolje je unaprijed konzultirati liječnika.

Upute za uporabu spreja Aquamaris i njegovih jeftinih analoga

Hrvatska tvrtka Jadran Galensky Laboratories proizvodi seriju proizvoda pod zaštitnim znakom Aqua Maris. Namijenjen je higijeni nosa, grla i ušnih kanala. U seriji su predstavljeni različiti tipovi: za djecu s alergijama, za uklanjanje zagušenja, uređaj za protjecanje nosnog pranja. Ovisno o vrsti i području uporabe, upute za uporabu Aquamaris proizvoda su različite. Ovaj će članak dati opći opis cijelog retka. Za one koji traže jeftinije analoge predstavit ćemo popis alata sličnih ovoj seriji.

Upute za uporabu tvrtke Aquamaris

Za odrasle

Aqua Maris sprejevi koriste se tijekom razdoblja bolesti ili pogoršanja alergija 4-6 puta dnevno. Kao opće pravilo, kada je nazalna kongestija prva, edem sluznice vazokonstriktora treba prvo ukloniti, a zatim isprati. Ovo pravilo ne vrijedi za Aquamarises za grlo i uši.

Kao profilaktičko sredstvo koriste se Aqua Maris sprejevi ovisno o potrebi i vrsti:

 • Sprejevi za nos i grlo - 1-2 puta dnevno;
 • Sprej za uši - 2 puta tjedno ili manje.

Upute za uporabu Aquamaris ne ograničava razdoblje uporabe (osim snažnog spreja). Unatoč činjenici da su ovi proizvodi u svom sastavu iznimno prirodni, ne bi ih trebalo stalno koristiti.

Za djecu

Hrvatski proizvođač proizvodi odvojenu bebu Aquamaris, koja se razlikuje od verzije normi za odrasle za manji volumen i pogodnija je za umetanje u dječji kljun. Sprej "baby" je indiciran za uporabu u djece od 3 mjeseca. Nema temeljne razlike u sastavu bebe Aquamaris.

Od 2. godine, proizvođač preporučuje uporabu standardnih sprejeva za odrasle. U skladu s uputama za uporabu Aquamaris djeca mogu koristiti alate iz ove serije onoliko često iu sličnim dozama za odrasle.

Aquamaris za novorođenčad

Od prvog dana života, tvrtka Jadran Galenski laboratoriji proizvodi posebne kapi za higijenu novorođenčadi za redovnu njegu i prevenciju rinitisa.

Tijekom trudnoće

Aqua Maris, kao i njegovi kolege - Aqualore, Dolphin, Kviks - idealan su način za ublažavanje simptoma rinitisa kod trudnica. S obilnim izlučevinama nosa sigurno čisti nos i nježno stimulira imunitet sluznice nosa, prirodno pojačavajući obrambene sposobnosti tijela. S nazalnom kongestijom, Aquamaris Strong s anti-kongestantskim učinkom je jedina alternativa nerazriješenim kapljicama vazokonstriktora.

dojenje

Svi Aqua Maris proizvodi su potpuno prirodni i mogu ih sigurno koristiti dojilje bez ikakvih ograničenja.

Vrste Aquamarisa i njihov sastav

Opće karakteristike sastava Aquamarisa

Sastav većine sredstava Aqua Maris uključuje morsku vodu, razrijeđenu s pročišćenom destiliranom vodom. Ovisno o vrsti proizvoda, na jednom dijelu morske slane vode nalazi se oko 2 dijela čiste vode bez nečistoća.

Budući da je proizvođač Aquamisesa lokaliziran u Hrvatskoj na Jadranskom moru, on iz svog bazena uzima vodu za sve proizvode iz serije. Jadransko more nije najčišće vodeno tijelo na zemlji. U uputama za uporabu Aquamaris napominje da tvrtka Jadran Galensky Laboratories na poseban način filtrira i sterilizira morsku vodu, zadržavajući u njoj sve izvorne elemente u tragovima.

Ti elementi su:

 • kalcij;
 • magnezij;
 • cink;
 • selena;
 • jod;
 • natrijeva sol (također poznata kao "kuhanje").
Kalcij i magnezij poboljšavaju metaboličke procese u stanicama sluznice. Cink i selen imaju lokalni imunostimulirajući učinak. Jodirana sol stimulira proizvodnju sekreta sluznice koja vlaži udahnuti zrak i ima zaštitnu funkciju.

Navedeni mikroelementi sadržani su u svim sredstvima razmatrane linije. U uputama za uporabu Aquamaris proizvođač primjećuje da je prisutnost elemenata u tragovima i sterilnost otopine daju svojim sredstvima maksimalni terapeutski učinak.

Aquamaris Norm

Aquamaris Norm je metalna boca s plastičnim vrhom i izlaznim gumbom. U cilindru pod tlakom nalazi se mješavina morske i obične vode (32%: 68%). U spreju Aqua Maris Norm nema dodatnih tvari.

Opcija Norm je dostupna u 3 varijante: 50, 100 i 150 ml. Veći volumen košta manje i preporučuje ga proizvođač za kućnu uporabu. Male boce od 50 ml postavljene su kao putničko vozilo koje ne zauzima puno mjesta u vrećici.

Aquamaris Baby

Dječja beba Aquamaris u svom sastavu ne razlikuje se od verzije Norma. Jedina razlika je u pakiranju:

 • Mala bočica - 50 ml;
 • mali vrh posebno dizajniran za mlaznice za bebe od 3 mjeseca.

U uputama za uporabu Aquamaris napominje da djeca, počevši od 2 godine starosti, mogu oprati nos odraslim sredstvima Norm.

Aquamaris za djecu

Aquamaris kapi dostupne su u bočicama od 10 ml i prikladne su za uporabu kod djece, počevši od rođenja. Instilacija, za razliku od prskanja, omogućuje uvođenje otopine morske vode nježnije, što jamči tolerantan odnos prema najmanjoj proceduri. Omjer mora i obične vode - 30%: 70%

Aquamaris Plus

Aquamaris Plus sprej dostupan je u staklenim bocama od 30 ml s plastičnim vrhom. Otpuštanje sadržaja nije posljedica unutarnjeg tlaka, već jednim pritiskom na plastični vrh.
Kompozicija Aqua Maris Plus razlikuje se od klasične verzije:

 • Omjer morske i obične vode je 25%: 75%.
 • Dekspantenol - 1,33 g.
Dekspantenol - derivat vitamina B5 - daje dodatnu učinkovitost stimulirajućim i regenerativnim učincima elemenata u tragovima morske vode.

Proizvođač u uputama za uporabu Aquamaris Plus skreće pozornost na činjenicu da složeni sastav ovog alata:

 • Povećava lokalnu imunost sluznice nosa;
 • doprinosi stvaranju stabilnijeg odgovora na invaziju virusa i bakterija.

Aquamaris Snažan

„Jaka“ Aqua Maris je tako nazvana jer ovaj sprej sadrži nerazrijeđenu morsku vodu. Strong-ova verzija je koncentrirana otopina soli. Ovaj alat ne treba prati. Namijenjen je raspršivanju u nos kako bi se izazvao prirodni odljev tekućine iz otečene nosne sluznice.

U uputama za uporabu Aquamaris Strong 100% morska voda naziva se "prirodni dekongestivi", tj. prirodna alternativa vazokonstriktorima. Lijek je prikazan svim kategorijama pacijenata kojima je zabranjeno korištenje Naftizina i njegovih analoga.

Aquamaris Strong dostupan je u količini od 30 ml.

Aquamaris grlo

Drugi Aqua Maris sa 100% morskom vodom i visoka koncentracija soli i elemenata u tragovima sredstvo je za navodnjavanje grla. Koristi se u složenom liječenju bolesti grla. Prodaje se u bočicama od 30 ml.

Aquamaris Classic

Aquamaris u klasičnoj verziji je otopina morske i obične vode (30%: 70%), pakirana u staklenu bočicu za prskanje od 30 ml. Proizvođač je postavljen kao profilaktičko sredstvo za prevenciju virusne i bakterijske prehlade.

Aquamaris Sens

Tradicionalno, proizvođači proizvoda za nosno pranje ne zanemaruju osobe koje pate od alergija. Laboratoriji Jadran Galensky ovoj kategoriji pacijenata nude novi način suzbijanja alergena.

Kompozicija Aquamaris Sens:

Slana voda (0,9%) Aqua Maris Sens ispire alergene i čisti nosnu šupljinu od izlučenog sekreta. Napominjemo da ova opcija Aquamaris ne sadrži izravno morsku vodu i cink, selen, jod i druge elemente u tragovima koji su otopljeni u njemu. Oni također mogu uzrokovati alergijsku reakciju i stoga su isključeni iz pripravka.

Ectoin - ključni element u sastavu Aquamarisa od alergija. Stvaranjem filma sprječava kontakt alergena s sluznicom i time uklanja alergijsku reakciju.

Aquamaris Sense prodaje se u staklenim bočicama za prskanje od 20 ml.

Aquamaris Oto

Za razliku od serija za pranje ostalih proizvođača, Jadran Galensky Laboratories nudi jedinstven uređaj za higijenu uha. Opremljen je s posebnom mlaznicom, što omogućuje njezino korištenje za pranje ušnog kanala.

Omjer morske i pročišćene vode je 30%: 70%.

Ostvaruje se u limenim bočicama pod tlakom koji sadrži 100 ml otopine za pranje.

Aquamaris uređaj

Uređaj za pranje Aquamarisa namijenjen je temeljitom pranju nosa u sljedećim slučajevima:

Za razliku od drugih sredstava Aquamarisa, koji vlaže i ispiru sluznicu nosa, uređaj omogućuje temeljito pranje. Pomoću plastične minilinker-a moguće je istodobno prosuti do 330 ml vode s morskim solima otopljenim u njoj.

Uređaj je opremljen vrećicama soli za naknadno otapanje u dvije verzije:

 • S biljnim eteričnim uljima;
 • bez dodatnih komponenata za upotrebu kod alergijskog rinitisa.

Indikacije za uporabu

Aqua Maris nazalni sprejevi indicirani su za prehladu u fazi teškog pražnjenja i zagušenja uzrokovanih sljedećim razlozima:

 • Rinitis, akutni i kronični,
 • alergijski rinitis;
 • atrofični rinitis;
 • sinusitis, kronična i akutna faza;
 • adenoiditis, akutni i kronični;
 • u slučaju virusnih bolesti s curenjem iz nosa (gripa, ARVI, "hladnoća");
 • nakon medicinskih manipulacija na nazofarinksu.

Upute za uporabu Aquamaris grlo je prikazano kao higijensko sredstvo u liječenju sljedećih bolesti:

Kao preventivno sredstvo, Aquamaris sprejevi se koriste u razdoblju povećanog sezonskog rizika od infekcija respiratornih organa, kao i za vlaženje sluznice nosa i grla za osobe kojima je to potrebno, a to su:

 • S djelomičnom atrofijom sluznice;
 • osobe koje puše;
 • starije osobe sa smanjenom sekretornom funkcijom sluznice;
 • rad u opasnim industrijama s visokim temperaturama okoline.

Aquamaris sprej za uši je indiciran za higijenu ušnog kanala i za sprječavanje stvaranja sumpornih čepova.

kontraindikacije

Sprejevi Aquamaris imaju standardnu ​​kontraindikaciju - izraženu osjetljivost na sastojke rješenja: na morsku sol ili elemente u tragovima (za sprejeve), eterična ulja (samo za uređaj Aquamaris).

Nuspojave

U apsolutnoj većini ljudi morska voda s koncentracijom soli od 0,9% ne uzrokuje nuspojave.

2-3,5% otopina (Aquamaris Strong) može uzrokovati nelagodu, što dovodi do suhoće u nosu nakon prskanja lijeka.

Rijetka nuspojava je alergijska reakcija na komponente Aquamaris rješenja.

Kako oprati nos i druge ORL organe Aquamarisom?

Upute za nazalni sprej Aqua Maris u obliku cilindara pod tlakom (Norm, Baby):

 1. Stanite ispred sudopera, kade ili bilo kojeg drugog spremnika u koji će protjecati otpadna otopina.
 2. Nagni se naprijed.
 3. Okrenite glavu i pogledajte bočno.
 4. Podignite balon i umetnite mlaznicu u gornju nosnicu.
 5. Zadržite dah.
 6. Pritisnite i držite gumb za oslobađanje nekoliko sekundi.
 7. Izdisati i ispuhati nos bez držanja nosa.
 8. Ponovite korake 3-7 za suprotnu nosnicu.

Kako bi ispravno isprali nos djeteta, oni se pridržavaju gore navedenog, ali to čine stavljajući dijete na leđa i okrećući glavu tako da mu lice gleda u stranu.

Aquamarises u obliku spreja (Strong, Sens), u kojem se lijek oslobađa zbog sile pritiska, navodnjava nos, čineći nekoliko injekcija u svaki nosni prolaz, analogno svim drugim sprejevima.

Za ispiranje grla, pridržavajte se sljedećih uputa za uporabu Aquamarisa:

 1. Raspršivanje cijevi za raspršivanje vodoravno.
 2. Otvori usta.
 3. Zadržite dah.
 4. Umetnite nebulizacijsku cijev u usta i usmjerite je prema stražnjem dijelu grla.
 5. Učinite 3-4 klika u jednoj proceduri.

Za pranje ušnog kanala Aquamaris Oto slijedite sljedeće upute za uporabu Aquamarisa:

 1. Nagnite glavu u stranu.
 2. Uvedite balon u uho.
 3. Umetnite vrh u ušni kanal. Nemojte se truditi.
 4. Pritisnite tipku za otpuštanje 1 s.
 5. Osušite ušni kanal tkivom ili tkivom.
 6. Ponovite postupak s suprotnim ušima.

Popis jeftinih analoga lijekova

Razmatrana sredstva zauzimaju nišu u srednjem cjenovnom segmentu. Međutim, u ljekarnama možete pronaći jeftine analoge Aquamarisa. Na primjer:

 • Aqua-rinosol (sprej);
 • Rizosin (sprej);
 • Nazol-Aqua (sprej);
 • Aqua Master (sprej);
 • Marimer (kapi).

Treba napomenuti da je prednost Aquamarisa mogućnost produljenog prskanja morske vode pod tlakom plina u cilindru. Sprejevi na popisu jeftinih analoga ne podrazumijevaju takvu mogućnost: oni se prskaju jednim klikom. To jest, nisu toliko isprani kao navodnjavanje sluznice nosa.

Koji lijek je bolji?

Aquamaris ili Aqualor?

U liniji švedske Aqualore (Aurena Laboratories AB) postoje brojne mogućnosti za higijenu nosa i grla, uključujući djecu. Postoje i 0,9% otopine morske vode, a više slane - za začepljen nos i kronični rinitis.

Serija Aqualore sadrži nekoliko sprejeva s ekstraktima aloe i kamilice. Aquamaris sadrži botaničke ekstrakte samo u terapijskoj mješavini koja je pričvršćena na uređaj za pranje.

Aqualore može biti prikladniji za upotrebu kod mladih pacijenata, jer On ima najudobniji način prskanja - mekani tuš u Aqualore bebi.

Quicks ili Aquamaris?

Nosni sprej Njemački proizvođač Berlin-Chemie AG znatno je skuplji od Aquamarisa.

Pijesak sadrži visoku koncentraciju soli u otopini - više od 2,5% - zbog čega ima dobar aseptički i edematski učinak na sluznicu.

Postoje verzije s uljem eukaliptusa i ekstraktom aloe.

Za razliku od Aquamarisa, Quicks se ne koriste kod djece mlađe od 6 godina.

Dolphin ili Aquamaris?

Dolphin omogućuje aktivno pranje nosne šupljine uz pomoć dodatnog pritiska. Za razliku od Dolphina, Aquamaris uređaj omogućuje ispiranje nosa isključivo metodom slobodnog protoka vode bez pritiska. U uputama za uporabu Aquamarisa ova je značajka označena kao određena prednost. Međutim, potrošači preferiraju domaći proizvod.

Uvjeti skladištenja

Proizvođač jamči očuvanje svih korisnih svojstava otopina na bazi morske vode 3 godine. Sva sredstva predlažu skladištenje na sobnoj temperaturi. Bocice pod tlakom moraju biti udaljene od izvora topline.
Nakon početka korištenja sredstava za pranje, zadržavaju svoju korisnost 1,5 mjeseci.

zaključak

Serija Aqua Maris predstavljena je otopinama morske vode namijenjene za pranje i navodnjavanje nosa, grla i ušnih kanala.

Solne otopine djelotvorne su za virusne i bakterijske infekcije, alergije, kronične bolesti nosa i grla, za sumporne prometne gužve. U skladu s uputama za uporabu Aquamarises se može koristiti i za liječenje i za profilaktičke svrhe.

Postoje analogije Aquamarisa jeftinije. Međutim, one su manje funkcionalne za potrebe pranja.

Mora se imati na umu da Aqua Maris nisu lijekovi, već higijenski proizvodi za nos, grlo i uho. Ne mogu zamijeniti adekvatno liječenje bolesti ORL-a.

Aquamaris nosni tuš

Morska voda, kao sredstvo pomoći pri upalama i infekcijama, poznata je već neko vrijeme. Naročito su ta svojstva poznata po vodi s mjesta s visokim sadržajem soli, kao što je npr. Jadransko more. Upravo je ta voda uključena u sastav Aqua Maris lijekova.

Voda za pripremu se proizvodi u rezervatu biosfere Sjeverni Velebit, koji se nalazi u Hrvatskoj. S dubine od pet metara. Istraživanja su pokazala da je koncentracija minerala u njemu veća za 7-14% nego u običnoj morskoj vodi.

100 ml pripravka sadrži 30 ml sterilne prirodne vode i 70 ml samo pročišćene vode.

Kemijski sastav morske vode uključuje:

 • Magnezij i kalcij koji poboljšavaju aktivnost cilijarnog epitela, stimuliraju energetske i metaboličke procese te dodatno povećavaju otpornost nosne i nazofaringealne sluznice na agresivne učinke različitih mikroorganizama.
 • Cink i selen - imaju jedinstveno svojstvo koje pozitivno utječe na lokalnu imunost sluznice.
 • Jod je sposoban stimulirati proizvodnju nazalne sluzi i time aktivirati zaštitna svojstva nazalne membrane.
 • Natrijev klorid - ima svojstvo vlaženja sluznice i pomaže u zaštiti od isušivanja.

Što se tiče pročišćene vode, ona se dodaje kako bi se smanjio stupanj slanosti. U vodama Jadrana koncentracija soli je previsoka i iznosi 3,5-3,8%. Takva voda je vrlo agresivna i može izazvati iritaciju i suhoću sluznice.

Znanstvenici su otkrili da je za učinkovito liječenje ili prevenciju bolesti nosa i nazofarinksa optimalna koncentracija soli 2,0-2,5%, što se postiže razrjeđivanjem prirodne morske vode.

Osim toga, voda za Aqua Marisa prolazi kroz nekoliko faza pročišćavanja, uključujući i duboko, metodom bakteriološke ultrafiltracije. Zbog toga je morska voda na izlazu sterilna i može se dugo skladištiti.

Prirodna morska voda je previše slan i uz korisne tvari može sadržavati različite mikroorganizme, uključujući patogene. Stoga se ne može koristiti bez prethodnog čišćenja i uzgoja.

Ako se pojednostavi, onda je u sastavu Aqua Marisa uobičajena solna otopina, iako je također obogaćena vrijednim mikroelementima. Međutim, unatoč jednostavnosti ovog lijeka, on ima poseban mehanizam djelovanja.

Izotonična morska voda može:

 • Tanka debela sluz koja nastaje u nosnoj šupljini, što je plodno tlo za patogene bakterije.
 • Normalizirati rad vrčastih stanica nosne sluznice.
 • Da se smanji iritacija sluznice, koja može biti uzrokovana ne samo infekcijom, već i, na primjer, pušenjem, štetnom proizvodnjom, zagađenom atmosferom, a ponekad i klimatizacijom ili grijanjem.
 • Vlažite sluznicu i povećajte njenu otpornost na agresivne utjecaje okoline.

Zbog ovog složenog djelovanja Aqua Maris Dos ubrzava oporavak od raznih infekcija paranazalnih sinusa, nosne šupljine i nazofarinksa, a također povećava učinkovitost drugih lijekova. Osim toga, smanjuje rizik od komplikacija nakon operacije, na primjer, nakon uklanjanja polipa ili adenoida.

Obično se dva oblika lijeka nazivaju tuš: Aqua Maris norme i Aqua Maris baby, koji se razlikuju od drugih sredstava linije s posebnim dizajnom mlaznice.

Strogo govoreći, tuš nije točan naziv za oblik doziranja, zapravo se odnosi i na sprejeve. Jednostavno raspršivanje ne događa se na račun crpke-dozator, s kojim su druge boce opremljene, već zbog pritiska koji se javlja pri pritiskanju mlaznice na spremnik s morskom vodom.

 • Otopina se ne ispušta, kao u spreju s pumpom, već u kontinuiranom strujanju, sve dok se mlaznica ne pritisne.
 • Neprekidna struja vode ne samo da vlaži sluznicu, već je i pere, uklanja patogene bakterije, viruse, gljivice, alergene i prašinu.
 • Dok je mlaznica pritisnuta, tekućina se kontinuirano pumpa, što znači da sami kontrolirate trajanje pranja.

Između ostalog, dozirani oblici Aqua Maris razlikuju se od dobnih skupina. Aqua Maris norme prikladne su za uporabu u odraslih i djece starije od dvije godine, a Aqua Maris beba je dopuštena za uporabu u djece od tri mjeseca.

Beba Aqua Maris opremljena je posebnom anatomskom mlaznicom s zaobljenim krajem, koja uzima u obzir malu veličinu mlaznica kod beba. Osim toga, tlak mlaza u obliku djeteta je nešto manji nego kod normi Aqua Maris. Zbog toga se, unatoč istom sastavu oba sredstva, ne preporuča mijenjati.

Lijekovi su dostupni u dvije verzije: volumen od 150 i 50 ml. Mali volumen boce je stvoren posebno za one koji su prisiljeni nositi lijekove sa sobom. Indikacije za oba obrasca bit će iste:

 • Liječenje ili prevencija akutnih i kroničnih bolesti nosa i nazofarinksa, bez obzira na uzrok koji ih je izazvao.
 • Koristiti u složenom liječenju SARS-a, kao i prevenciji virusnih infekcija tijekom epidemije.
 • Tijekom sezone alergije na čišćenje nosne šupljine.
 • Tijekom rada u opasnim industrijama ili kada žive u područjima s nepovoljnim uvjetima okoliša.
 • Za njegu nazofarinksa, sinusa i nosne šupljine nakon operacije.
 • Za pripremu sluznice za uporabu drugih lijekova.
 • Uz dugotrajno liječenje lokalnim kortikosteroidima.

Cijela Aqua Maris serija ne sadrži boje, konzervanse ili mirise, pa se može koristiti i tijekom akutnih infekcija i alergija.

Gotovo da nema kontraindikacija za proizvode Aqua Maris, mogu se koristiti tijekom trudnoće, tijekom dojenja i male djece. Jedino ograničenje navedeno u uputama je korištenje nakon operacija. U tom slučaju, bolje je unaprijed konzultirati liječnika.

Aquamaris (Aqua Maris) nije samo kap, već čitav niz proizvoda namijenjenih higijenskim i terapijskim postupcima tijekom liječenja uha, nosa i grla. S gotovo nikakvim nuspojavama i kontraindikacijama, lijek propisuju pedijatri, otorinolaringolozi i terapeuti za ublažavanje simptoma prehlade i sprečavanje bolesti dišnog sustava. U ovom članku možete pročitati upute za uporabu lijeka baziranog na morskoj vodi Aquamaris.

Sterilna hipertonična otopina vode Jadranskog mora s prirodnim solima i elementima u tragovima + pomoćne tvari. 100 ml otopine sadrži 30 ml vode Jadranskog mora s prirodnim mikroelementima i 70 ml pročišćene vode. Ne sadrži konzervanse.

Sprej, kapi za nos: bezbojna, prozirna otopina bez mirisa. Voda za Aqua Maris se uzima na području rezervata biosfere Sjeverni Velebit koji se nalazi u Hrvatskoj.

To je jedno od najčišćih mjesta na Jadranu, koje ima odgovarajući UNESCO-ov certifikat i smatra se jedinstvenim po svojoj transparentnosti i sastavu elemenata u tragovima.

Farmakološko djelovanje - protuupalno lokalno, vlaži sluznicu nosa, čisti nosnu šupljinu.

 • Aquamaris nazalni sprej doziran. U boci neutralno smeđeg stakla, opremljenom mjernim uređajem, glavom za prskanje i zaštitnom kapicom od propilena, 30 ml (30,36 g). 1 sp. u kartonskoj kutiji.
 • Aquamaris kapi za nos za djecu. U kapaljku PE boca s odgovarajućim navojem, 10 ml. 1 kapaljka od boce u kartonskoj kutiji.
 • Izotonična - u takvoj otopini natrijev klorid je u koncentraciji karakterističnoj za krvnu plazmu. Nema nelagode zbog toga. Može se primijeniti od prvih dana života (kapi) i od 1 mjeseca (sprej).
 • Hipertonična - koncentracija natrijevog klorida u ovoj otopini znatno je viša od prethodne. Zahvaljujući njemu, moguće je u kratkom vremenu eliminirati prometne gužve za sinus i ukloniti oticanje sluznice. No, njegova uporaba dopuštena je samo od 1 godine života.

Prednosti kapljica i sprejeva ove linije su sljedeće:

 • mogućnost primjene kod novorođenčadi, trudnica i tijekom dojenja;
 • jednostavnost korištenja;
 • neplodnost;
 • sigurnost i učinkovitost;
 • sastav se sastoji samo od prirodnih sastojaka;
 • udovoljava svim farmakološkim standardima i parametrima europske norme;
 • trajanje uporabe bez ovisnosti;
 • ne uzrokuje alergije.

Pročitajte Više O Kašalj